fbpx
Selecteer een pagina

Wat is zelfsabotage en hoe voorkom je het?

Zelfsabotage is niets meer en minder dan jezelf in de weg zitten om je dromen en doelen te bereiken. Zelfsabotage is je brein dat je in de veilige haven wil houden. Dat is nou eenmaal de functie van je brein. Jouw veilig houden. Ook al is die veiligheid niet per se goed voor jou. Het kan soms heel hardnekkig zijn. Maar in deze blog neem ik je mee in het proces van zelfsabotage, maar ook wat je eraan kunt doen om het te voorkomen.

In deze blog vertel ik je over:

  • Bewuste en onbewuste zelfsabotage
  • Voorbeelden van zelfsabotage
  • 5 stappen om zelfsabotage te voorkomen

Bewuste en onbewuste zelfsabotage

95% van ons gedrag en overtuigingen bestaat uit wat er in ons onderbewuste is geprogrammeerd. Dat houdt dus in dat slechts 5% bewust is. Moet je nagaan. Daarom is het zo belangrijk om je ook te focussen op je onderbewuste. Hieronder leg ik het verschil uit tussen Bewust en onbewuste zelfsabotage.

Bewust: je bent je er bewust van dat je jezelf in de weg zit. Dat komt op allerlei vlakken voor. Als je bijvoorbeeld graag je huis schoon wilt hebben, weet je dat je een emmer en sop moet pakken en aan de slag moet gaan. Als je er op zo’n moment voor kiest om lekker op de bank naar je favoriete Netflixserie te kijken, dan saboteer je jezelf bewust. Je weet dat je het doel: schoon huis niet gaat bereiken.

Onbewust: je beseft je achteraf pas waar je mee bezig bent. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je weet dat je bepaalde stappen moet zetten om je doel te bereiken, maar onbewust toch andere keuzes maakt. Dit heb ik bijvoorbeeld meerdere malen gedaan binnen mijn business. Ik wist dat ik om de volgende stap te zetten bepaalde acties moet uitvoeren (zichtbaar zijn of mensen aanschrijven die me verder kunnen helpen). Ik zette deze stappen niet, omdat ik bang was voor mijn succes. Ik was bang dat ik daar niet goed genoeg voor was. Kon ik al dat succes wel aan. Ja, ik weet het. Het klinkt stom, maar ik weet dat er veel meer mensen last van hebben.

Voorbeelden van zelfsabotage

Zelfsabotage uit zich op verschillende manieren. Hieronder vind je een paar voorbeelden van zelfsabotage.

  • Uitstelgedrag: je stelt uit, omdat je ergens niet aan wilt beginnen. Dat heeft een reden. Die reden zorgt ervoor dat jij jezelf gaat saboteren door uit te stellen.
  • Drank- of drugsmisbruik: een keer een wijntje of een biertje omdat je het lekker vindt of voor de gezelligheid kan natuurlijk geen kwijt. Maar zodra jij naar de drank of drugs grijpt om je beter te voelen of om niet na te hoeven denken en minder aanwezig te zijn. Dan heb je echt een probleem.
  • Geen keuzes ‘kunnen’ maken. Je durft vaak niet. Want als je nu kiest om een andere baan aan te nemen, dan ben je de veiligheid van de vaste baan die je nu hebt kwijt.
  • Je wilt van alles en zou graag de stap willen zetten. Maar je doet het niet omdat je in je hoofd allerlei stemmetjes hoort die er wat van vinden. Je gaat piekeren. Wat je daartegen kunt doen lees je in mijn blog: mijn nummer 1 tip tegen piekeren.
  • Niet uit je bed willen komen. Uit je bed komen omdat je weer een dag voor de boeg hebt waar je niet blij van wordt. Maar geen stappen zet om dit te veranderen. Dat zorgt ervoor dat je blijft waar je nu bent. Je saboteert jezelf enorm.

Geen grenzen stellen. Je zegt overal maar ja op en vind alles prima. Zolang je maar geen nee hoeft te zeggen en een ander teleurstellen. Maar op het moment dat je ja zegt tegen een ander, zeg je vaak nee tegen jezelf. Je houdt jezelf dus tegen om achter je dromen aan te gaan. Je zit immers vol met to-do’s voor anderen.

Benieuwd naar de 5 stappen om zelfsabotage te voorkomen? Lees snel verder onder de foto.

Zelfsabotage - Margreet Stegeman

5 stappen om zelfsabotage te voorkomen

Om zelfsabotage te voorkomen kun je de volgende stappen zetten:

  • Wees je bewust van het gedrag dat je ervoor zorg dat je jezelf saboteert. Identificeer het
  • Ga in gesprek met jezelf. Waarom doet dit gedrag zich voor. Schrijven werkt hier heel goed bij.
  • Maak een lijst met voor- en nadelen als je wel die stappen gaat zetten. Vraag jezelf af wat het ergste is wat er kan gebeuren, maar ook wat het mooiste is. Kijk vervolgens wat er zwaarder weegt.
  • Doorbreek het patroon. Dit kun je ook doen door iets onverwachts te doen. Neem eens een andere route naar huis, ga tijdens de lunch een rondje wandelen, ga op een andere plek aan tafel zitten.
  • Integreer het nieuwe patroon. Je weet nu wat en waarom je jezelf saboteert. Je hebt een keuze gemaakt om het anders te doen. Nu is het tijd om het in je leven te integreren. Dit kan je doen door bijvoorbeeld het schrijven van affirmaties (LINK) of te visualiseren op papier. Door dagelijks in te tunen op de situatie die je wel wilt ga je het tot leven wekken.

Zelfsabotage Queen

Ik durf wel te stellen dat ik zelfsabotage queen was. Ik heb zo ontzettend vaak mezelf in de weg gezeten. Mijn gedachten en overtuigingen hebben er voor gezorgd dat ik jarenlang op de verkeerde plaats was. Nu doe ik dat niet meer. Ik luister naar wat ik echt nodig heb en daar ga ik voor. Natuurlijk kom ik op mijn pad nog steeds uitdagingen tegen.

Maar ik weet nu veel beter wat ik moet doen om het te veranderen. Ik ben me er sneller bewust van. Dat is zo’n verschil met een paar jaar geleden.

Ik geloof er heel sterk in dat door met jezelf in gesprek te gaan veel beter weet wat goed voor je is. Om tot je onderbewuste te komen is het heel waardevol om te schrijven. Ik heb al zoveel blokkades doorbroken. Alleen door te schrijven in mijn journal. Wandelen helpt daar ook heel goed bij. Die combinatie is echt super.

Volgende week gaan de deuren van de Schrijfgeluk academy open. Daar leer ik je hoe jij ook in gesprek met jezelf komt en hoe je zelfsabotage tegen kunt gaan. Je kunt je nu inschrijven voor de wachtlijst. Je krijgt als eerste de laatste informatie over de cursus en natuurlijk een te gekke korting.

 

 

Twee jaar ziek door long covid –

Afgelopen week was het twee jaar geleden dat mijn leven van de ene op de andere dag veranderde. Ik kreeg corona en werd niet weer beter. We zijn nu twee jaar verder. Hoe is het nu? Je leest het in dit artikel

Long covid en EMDR

In deze blog deel ik mijn ervaring over EMDR tijdens mijn long covid herstelreis. Wat is EMDR? Hoe kun je het inzetten? En wat heeft EMDR gedaan voor mij in het herstelproces van long covid. Je leest er alles over in dit artikel.

Balanceren op de drempel van 2024. Struikelen, vallen en weer opstaan

Dankbaar, maar ook verdriet bij de overgang van 2023 naar 2024. In dit artikel lees je mijn struggle van struikelen, vallen en weer opstaan.

Hi,

Hi,

 

It’s me Margreet. Als voormalig zelfsaboteur en levensgenieter sta ik nu echt aan het roer van mijn eigen leven.

Dat is niet altijd zo geweest, totdat ik de magie van schrijven ontdekte en verantwoordelijkheid nam voor alles wat er in mijn leven afspeelt. Ik ontdekte een gouden formule en daar help ik andere vrouwen nu mee.

Op mijn blog neem ik je graag mee in dat proces en geef je handvatten hoe jij ook voor je eigen geluk kunt gaan.

Spread the love