fbpx
Selecteer een pagina
Long covid en EMDR - Margreet Stegeman

Long covid en EMDR

Door de wind, door de regen, dwars door alles heen. Terwijl dit nummer door mijn hoofd gaat lopen de tranen over mijn wangen. Niet alleen omdat het een van de nummers op de uitvaart van mijn vader was. Maar ook omdat ik op dat moment met mijn gezicht vol in de wind loop. Het zijn tranen van dankbaarheid. Dankbaar dat ik dit weer kan. Wandelen met mijn gezicht in de wind. In deze blog wil ik meer delen over long covid en EMDR. Uiteraard deel ik mijn verhaal, ik ben geen psycholoog of arts.

Tegenwind en trauma

Het zal je niet ontgaan zijn dat de laatste tijd de wind nogal krachtig uit de hoek kan komen. Een jaar geleden was dat een reden voor mij om binnen te blijven. Sinds ik een keer ben gaan wandelen met flinke tegenwind in het begin van long covid, durfde ik bij het eerste beste beetje wind niet meer naar buiten. Nadat ik terugkwam van een van de wandelingetjes kreeg ik een paniekaanval. Ik stortte volledig in en moes er dagen van bijkomen. Het zorgde voor een specifiek stresstrauma.

Lieve help, een wat? Ik zal je er niet mee vermoeien, maar in grote lijnen betekent het dat ik tijdens die wandeling een traumatische ervaring had en mijn brein besloot dat ik niet langer in de wind moest gaan wandelen. Het zou niet veilig zijn. Rationeel wist ik dat het onzin was en nadat ik wat kleine stapjes vooruit had gedaan. Lees: ik had stabiliteit gevonden doordat ik wist wat ik wel en niet kon. Hierdoor waren de dieptepunten niet meer vreselijk diep.

EMDR als redding

Ook al wist ik nu wat mijn lichaam wel of niet aankon, het belemmerde wel in het verder herstellen. Mijn brein vond het super onveilig om verder dan 400 meter te lopen en een zuchtje wind werd bestempeld als levensgevaarlijk. Voor iemand die wandelen altijd heerlijk heeft gevonden en nog steeds vindt was dat een hel. Maar daar was mijn redding: EMDR

Wat is EMDR?

Het is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR helpt mensen die een schokkende of traumatische ervaring hebben opgedaan om de zware lading eraf te halen. De herinnering wordt weggeschreven in het langetermijngeheugen, waardoor de emoties en de betekenis van de gebeurtenis veranderen.

Met lichtjes die heen en weer gaan op een lichtbalk ga je terug naar de traumatische ervaring, terwijl je de lichtjes volgt met je ogen. De therapeut zal je hierin begeleiden. Belangrijk is dat je je veilig voelt bij de therapeut.

Daarnaast moet je het niet licht opnemen. Het is een enorm pittige therapie en het gaat diep. Maar voor mij was het het echt waard. Vandaar ook die tranen tijdens mijn wandeling vandaag. De dankbaarheid die ik voel nu ik weer kan wandelen terwijl het waait. En ik mijn wandelingen steeds stapje voor stapje iets verder kan uitbreiden.

Mijn ervaring met EMDR

Het een enorme hulp kan zijn als je vast zit in een bepaalde situatie. Tijdens de EMDR sessies ging ik terug naar de betreffende situatie. De kunst is om het vanaf een afstandje te bekijken, maar de eerste paar keren werd ik er weer helemaal in meegezogen. Ik voelde de angst, het verdriet, de onmacht en de onzekerheid door mijn lijf stromen.

Door het volgen van de lichtjes en steeds weer vanuit het hier en nu naar de situatie te kijken, veranderde er iets in mij. Ineens zag ik dat het een voorval was dat op zichzelf stond. Het betekent niet dat mij nu weer hetzelfde zou overkomen. Ik weet namelijk nu veel beter wat ik wel en niet kan. Als ik nu met windkracht vijf buitenloop, ja ik ga weer naar buiten terwijl het praktisch stormt, dan blijf ik bij fikse windvlagen gewoon stilstaan. En ik neem mijn telefoon mee voor het geval het niet meer gaat en ik hulp kan inschakelen.

Helpt EMDR bij long covid?

Of EMDR in alle gevallen helpt, dat weet ik niet. Ik ben namelijk geen therapeut die dat vast kan stellen. Maar over het algemeen is long covid iets wat ineens je leven radicaal omgooit. Je loopt steeds weer tegen muren aan. Je blijft jezelf vergelijken met wie je was. En wilt het liefste weer doen wat je altijd deed. Gedurende je long covid herstel zul je regelmatig geconfronteerd worden met wat je niet meer kunt. Dat kan ervoor zorgen dat je net als ik paniekaanvallen krijgt of zo onder stress komt te staan dat je brein bepaalde situaties als onveilig gaat bestempelen.

Daarbij is long covid nog een vrij nieuwe ziekte waar geen eenduidige behandeling voor is. Het is voor artsen en therapeuten ook nog zoeken naar wat het beste werkt. Daarnaast vertrouw jij als patiënt meestal op wat een arts of therapeut voorstelt. Ook als je daarmee over je eigen grenzen gaat. Je vertrouwt op hun expertise.

Zo heb ik in het begin van mijn herstel ook een ‘trauma’ opgelopen bij de fysiotherapeut. Zij had een behandelplan opgesteld zoals ze altijd deed om mijn conditie weer op te bouwen. Dus ik werd op een hometrainer gezet en moest gaan fietsen. Op die hometrainer kreeg ik, net als tijdens het wandelen, een paniekaanval. Alles in mijn lijf schreeuwde dat ik hier niet mee moest doorgaan. Maar mijn hoofd zei: zij is de professional, ze weet wat ze doet, even doorzetten.

Vervolgens had ik twee weken nodig om weer een beetje boven water te komen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat mijn brein het signaal onveilig gaf. De EMDR sessies die ik voor dit voorval heb gehad duurden wat langer. Dit zat echt diep en er waren meerdere factoren die een rol speelde. Daar zal ik je verder niet mee vermoeien, maar ook deze herinnering is niet traumatisch meer. Het is voor mij nu een gebeurtenis dat toen is voorgevallen, maar waar ik zelf nu ook andere keuzes in zou maken.

Is EMDR iets voor jou?

Als je na het lezen van mijn verhaal nieuwsgierig bent geworden wat het voor jou kan betekenen, dan adviseer ik je om contact op te nemen met je huisarts. Zij kunnen je doorverwijzen naar een psycholoog. Ik kan me voorstellen dat het super spannend is om deze stap te zetten, maar bedenk dat je er een stukje van je leven voor terugkrijgt. En dat is het meer dan waard.

Is EMDR de oplossing voor long covid?

Ga ik nu met sprongen vooruit? Nee, EMDR is geen wondermiddel dat long covid geneest. Het is wel een middel dat ervoor zorgt dat je een stukje van je leven terugkrijgt. Mij helpt het bijvoorbeeld met het uitbreiden van mijn wandelingen. Dat gaat nog steeds met kleine stapjes, maar door EMDR zet ik weer stapjes.

Wat mij helpt is veel geduld hebben met mezelf en erop blijven vertrouwen dat het beter gaat worden. Ook al zijn het muizenstapjes die je vooruit zet. Ik hou me daaraan vast, aan die kleine muizenstapjes. En nee, dat gaat niet altijd in een rechte lijn omhoog, soms moet ik ook weer een stap terug doen. Of zie ik het allemaal even niet meer zitten en ben ik er goed klaar mee. Ik weet dat ik daarin niet alleen ben. En jij ook niet. Vertrouw op je eigen proces.

Heb jij ervaringen met EMDR bij long covid? Laat dan vooral hieronder je reactie achter. Ook als je wat aan mijn blog hebt gehad. Wil je liever anoniem delen? Dan kun je mij mailen of een DM sturen op Instagram.

Liefs Margreet - Margreet Stegeman

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spread the love