fbpx

Mijn nummer 1 tip om te stoppen met piekeren

Het is midden in de nacht. Je ligt wakker en staart naar het plafond. Allerlei gedachten vliegen van links naar rechts. Wat moet je nu doen. Een naar gevoel bekruipt je. Dit komt nooit meer goed, ik heb geen idee wat ik moet doen?! Je kijkt op de wekker. Oh ik moet nu toch echt gaan slapen. Maar het lukt niet, je gedachten gaan nog alle kanten op.

Piekeren, we doen het allemaal wel eens. Het is ook niet verkeerd om alles te overdenken. Maar in piekeren schuilt een gevaar. Het kan je helemaal gek maken. Zeker als je er geen actie op onderneemt. De kleinste issues worden megagrote problemen. Het kan leiden tot slapeloosheid, burn-out of depressies. Zo ver wil je het vast niet laten komen.

In je mind

Doordat je in je hoofd van allerlei gedachtes hebt en ze daar laat zitten kun je jezelf echt letterlijk knettergek maken. Zeker midden in de nacht. Dan lijkt altijd alles erger en je problemen groter dan ze daadwerkelijk zijn. Ik heb genoeg van dit soort momenten gehad. Dat ik niet inzag hoe het nu verder moest. Allerlei scenario’s zijn er voorbij gekomen. Je kunt het zo gek niet bedenken. En natuurlijk heb ik dat soms nog wel eens, maar ik weet het al veel sneller te shiften. Ik pas natuurlijk een onderdeel van mijn gouden formule toe.

Schrijven helpt bij piekeren

Schrijven helpt je om je gedachten te ordenen. Zeker als het om piekeren gaat. Piekeren zijn negatieve gedachten die je bezighouden. Dat wil je niet. Je wilt je juist goed voelen. Door deze gedachten aan het papier toe te vertrouwen is het al uit je hoofd. Als je er vanaf een afstandje naar kijkt lijkt het al minder erg. Met schrijven word je ‘gedwongen’ om je gedachten onder woorden te brengen. Ze krijgen een stem. Als je helderheid creëert op deze manier en de woorden hebt gevonden, kun je het gesprek aangaan met je gedachten. Samen kom je er altijd uit. Je hebt hiervoor niet altijd hulp nodig van een professional.

Papier praat niet terug, maar geeft je wel antwoorden. Het bied je een luisterend oor. Ik hou van de quote:

Sometimes only paper will listen

Je gedachten vasthouden in je brein zorgt nooit voor oplossingen. Het maakt het alleen maar erger. Soms helpt het om hardop tegen jezelf te praten of tegen een ander. Maar door het op te schrijven zet je nog veel meer in werking.

Daarom is mijn nummer 1 tip bij piekeren: schrijf het op.

Toen ik in mijn burn-out zat kreeg ik als advies: zorg ervoor dat je iedere dag een uur iets leuks voor jezelf doet, een uur piekert en een uur stevig doorwandeld. Een uur piekeren en niet langer. Ik ben gaan schrijven om helderheid te krijgen. Piekeren op papier heeft mij zoveel inzichten gegeven. Ik zag in waar het ‘probleem’ zat. Ik kreeg het inzicht wat ik zelf moest doen. Tijdens mijn gesprekken met de professional ‘durfde’ ik mezelf niet altijd bloot te geven. Op papier wel. Die kon toch niets doorvertellen.

Piekeren is niet verkeerd

Ik bedoel hiermee niet te zeggen dat je niet moet piekeren. Ik raad je zelfs aan om het af en toe wel te doen. Piekeren zorgt ervoor dat er van alles op gang komt. Maar je moet het niet laten doorslaan en je leven laten overnemen. Jij staat aan het roer, niet je gedachten. Piekeren zorgt voor contrast. Helpt je met het inzien wat je wel en niet wilt. Door het op te schrijven krijg je die helderheid en zorgt ervoor dat je negatieve gedachten geen eigen leven gaan leiden. Laat ze met je meevaren, maar niet aan het roer staan.

Ik ben benieuwd wat jij doet als je piekert? Ga je ook schrijven en zo ja, wat brengt het je.

Laat het me hieronder weten of deel het met op de socials.

 

 

 

 

 

Waarom je niet moet wachten tot je pensioen

Deze man hierboven is mijn vader. Mijn vader haalde zijn pensioen niet. Afgelopen 7 augustus overleed hij plotseling. Er was niets aan de hand. Voor zover wij weten had hij geen klachten. Zowel de huisarts als het ziekenhuis had geen dossier van hem. Volgend jaar...

5 lessen die ik van mijn vader leerde

In deze blog deel ik 5 lessen die ik van mijn vader leerde. Mijn vader overleed vorige week plotseling. Natuurlijk haal je dan herinneringen op, maar ook de lessen die je van hem hebt geleerd.

Opnieuw kiezen

Jij kiest hoe je je voelt. In deze blog en podcast vertel ik je hoe je iedere keer weer opnieuw kunt kiezen hoe je je voelt en welke gedachten daarbij horen.

Hi,

Hi,

 

It’s me Margreet. Als voormalig zelfsaboteur en levensgenieter sta ik nu echt aan het roer van mijn eigen leven.

Dat is niet altijd zo geweest, totdat ik de magie van schrijven ontdekte en verantwoordelijkheid nam voor alles wat er in mijn leven afspeelt. Ik ontdekte een gouden formule en daar help ik andere vrouwen nu mee.

Op mijn blog neem ik je graag mee in dat proces en geef je handvatten hoe jij ook voor je eigen geluk kunt gaan.

Spread the love