fbpx
Selecteer een pagina

In 3 stappen nieuwe doelen stellen voor 2021

Het einde van het jaar is in zicht. Het is dus tijd om doelen te stellen voor het nieuwe jaar. Dit jaar pak ik het grondig aan. Ik vind het altijd fijn om te reflecteren en van daaruit verder te plannen. Voor mij is overigens een nieuw jaar niet het enige moment om doelen te stellen. Ik kan op ieder moment besluiten om mijn koers te wijzigen of aan te passen.

In deze blog neem ik je mee in mijn proces van doelen stellen voor 2021. Dit jaar pak ik het anders aan dan andere jaren. Nieuwsgierig, lees dan snel verder 😉

Stap 1: Reflectie

Voordat ik begin aan mijn doelen voor het nieuwe jaar, kijk ik eerst naar hoe het afgelopen jaar is verlopen. Ik ben aan het begin van het jaar ook gestart met bepaalde doelen. Heb ik deze behaald? Zo niet, hoe komt dat dan. Ik geef mezelf nergens de schuld van. Het is zoal het is. Dat is al een enorm verschil met vorig jaar. Toen voelde het als falen en dat is natuurlijk niet het gevoel dat je wilt hebben.

Dit jaar kijk ik vol compassie terug naar het afgelopen jaar. De doelen die ik begin vorig jaar maakte waren gebaseerd op mijn eigen jongenskledingmerk Monkeys Design en op mijn werkzaamheden als Virtual Sidekick. Gedurende het jaar ervaarde ik steeds minder lol aan mijn kledingmerk. Ik besloot ermee te stoppen. Dat maakte dat de doelen die ik daarvoor had gesteld al wegvielen. Dit jaar bracht me nog veel meer moois: ik vond mijn zone of genius en mijn purpose. Dit dankzij investeringen die ik deed in mezelf. Super belangrijk dus, maar daar zal ik een andere keer nog een blog aan wijden.

Stap 2: Bullshit excuses en loslaten

Dit jaar heb ik eveneens afgerekend met heel veel bullshit excuses. Deze belemmerende overtuigingen brengen me niet verder en zijn ook niet waar. Er zijn nog steeds bullshit excuses die ik moet killen. Deze schrijf ik op en ik kies op basis hiervan nieuwe gedachten. Ik kijk naar wie ik moet zijn om mijn verlangens te laten uitkomen. Het is belangrijk om helder te hebben welke patronen ik nu heb. Hoe komt het dat ik altijd hetzelfde manifesteer? Doordat ik op een bepaalde manier denk, wat ik doe en hoe ik omga met zaken zoals:

  • Geld
  • Ondernemen
  • Relaties
  • Klanten

Deze oude patronen mag ik loslaten. Door mezelf niets te verwijten en me er bewust van te zijn, maak ik het ‘bespreekbaar’. Alleen dan kan ik er iets aan doen. Ik ben ontzettend dankbaar voor de lessen, maar besluit vanaf nu verder te gaan en een andere koers te varen. Dit beslissen is heel krachtig. Voor mij werkt het goed om mijn ‘oude verhaal’ op te schrijven. Ik lees het dan nog eens door, bedank voor de lessen en verscheur of verbrandt het vervolgens. Het dient mij niet meer en het is tijd voor een nieuw hoofdstuk.

Door op te schrijven hoe ik het wel wil en wie ik daarvoor moet zijn, shift er gelijk iets. Dit ‘nieuwe verhaal’ lees ik vervolgens dagelijks door om het gevoel op te roepen.

3 stappen om doelen te stellen voor 2021 - Margreet Stegeman

Stap 3: Nieuwe doelen stellen voor 2021

Dan is het tijd voor het leuke gedeelte. Alhoewel ik het reflecteren en loslaten van bullshit excuses ook een mooi proces vindt. Het is tijd voor nieuwe doelen en verlangens. Ik vind dat dromen echt heerlijk om te doen. Voor me zien hoe mijn leven en mijn bedrijf eruit zien aan het einde van volgend jaar. Love it, ik krijg er kriebels van in mijn buik.

Deze verlangens schrijf ik ook weer op. Maar bij verlangens horen ook concrete stappen, anders bereik ik ze natuurlijk nooit. Tijd om mijn verlangens in kleine stukjes te delen en praktische doelen te stellen.

Kort samengevat kijk ik bij het stellen van nieuwe doelen naar:

  • Waar sta ik nu en hoe heb ik me het afgelopen jaar gedragen;
  • Wat wil ik loslaten, welke bullshit excuses dienen mij niet langer
  • Nieuwe verhaal schrijven
  • Concrete doelen stellen

Hierbij kijk ik businesswise naar mijn huidige aanbod. Wat klopt er nog en wat wil ik anders? Kloppen mijn prijzen nog en welk omzetdoel wil ik behalen. Daar ben ik momenteel mee bezig.

Wat mij altijd helpt is het opschrijven van alles. Het helpt me gelijk om het een plekje te geven en verbanden te zien. Dat is echt super krachtig. Weet dat je altijd een keuze kunt maken om een andere koers te varen. Jij staat aan het roer. Het brengt je heel veel moois als je kunt genieten van het hele proces. Durf doelen te maken die je uit je comfortzone trekken.

Ben jij al bezig met het stellen van doelen voor 2021? Laat hieronder een reactie achter of ga het gesprek aan op Instagram.

 

 

Spread the love