fbpx
Selecteer een pagina

No More Bullshit Excuses

Ik ben er helemaal klaar mee! Klaar met mezelf dingen aanpraten die me niet meer dienen. Er zijn een legio excuses die ik kan verzinnen om niet door te pakken. Door ze onder de loep te nemen en het gesprek met mezelf aan te gaan, kan ik mijn verhaal herschrijven. In deze nieuwe blogserie neem ik je mee in de bullshit excuses waar ik mee te dealen heb. Ik hoop je ermee te kunnen inspireren, zodat je ook jouw waarheid kunt veranderen.

Wat zijn bullshit excuses?

We hebben ze allemaal, excuses die we verzinnen om maar niet een volgende stap te hoeven zetten. Onze gedachten zijn zo getraind dat we iedere keer weer een excuus verzinnen om next level te gaan. Op welk vlak dan ook.

Bullshit excuses zijn dus de gedachten die jou tegenhouden om jouw mooiste leven te leiden. Ze zorgen ervoor dat je blijft hangen in je comfortzone. Het is prima als je daar blijft zitten, maar het leven heeft nog zoveel moois in petto. Het brengt je zoveel meer als je je bullshit excuses elimineert.

Bullshit excuses komen vaak voort uit vastgeroeste patronen die je al een groot deel van je leven met je meedraagt. Daarom moet je er vaak veel tijd en energie in steken om ze om te buigen. Zorg ervoor dat je er geen nieuwe excuses voor gaat verzinnen. Gun jezelf dit proces, je leert er zoveel van.

Voorbeelden van bullshit excuses

Bullshit excuses zijn dus verhalen die je jezelf vertelt, maar niet per definitie waar zijn. Een aantal voorbeelden van bullshit excuses zijn:

  • Ik kan niet stoppen met deze baan, want ik heb het geld nodig.
  • Ik ben het niet waard
  • Ik ben niet goed genoeg
  • Het is niet de juiste tijd
  • Ik heb er geen tijd voor
  • Ik heb er geen geld voor
  • Wie ben ik om dat te doen

Inmiddels weet ik op de meeste vlakken wel beter. Daar heb ik hard aan gewerkt het afgelopen jaar. Het eerste excuus kan heel gevaarlijk zijn. Vast blijven zitten in een baan dat een hel voor je is zorgt misschien wel iedere maand voor een inkomen, maar de stress die het je bezorgt is ontzettend ongezond. Ik weet er alles van. Ik heb meerdere malen vastgezeten en ging maar door, totdat ik echt niet meer kon. Waar ben je dan mee bezig?

Vind de kracht om voor jezelf te kiezen, bespreek het met anderen en met je werkgever. Wie weet dient zich een fantastische optie aan. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Beantwoord deze vraag voor jezelf en je zult inzien dat het in de meeste gevallen 100% meevalt.

Stappen om je bullshit excuses te elimineren

Er is werk aan de winkel. Om je bullshit excuses uit te schakelen moet je een aantal stappen doorstaan. Als je jezelf hebt overtuigd dat het ergste wat er kan gebeuren best wel meeval, ga je de volgende stappen doorlopen:

Stap 1: Erkenning

Dit is de allerbelangrijkste stap. Wees je er bewust van dat je bullshit excuses gebruikt om verder te komen. Deze bewustwording is echt GOUD waard. Alleen dan kun je het veranderen.

Stap 2: Wat is je oude verhaal?

Schrijf voor jezelf op wat je bullshit excuus is en waar het vandaan komt. Dit kan je vaak helpen om in te zien waarom je dit excuus hebt toegelaten. Heeft het bijvoorbeeld te maken met overtuigingen die je van huis hebt meegekregen of die je om je heen hoort. Schrijf alles op wat er in je opkomt. Hoe uitgebreider, hoe beter. Begrijp waar het excuus vandaan komt.

Stap 3: Loslaten

In deze stap ga je loslaten. Het excuus dient je niet meer, dus we gaan er korte metten mee maken. Bedank het excuus dat het een tijdje met je mee is gereisd, maar dat het nu tijd is voor iets nieuws. Verscheur je verhaal, verbrand het of maak er een prop van en stamp erop.  

Stap 4: Schrijf je nieuwe verhaal?

Hoe wil je dat je leven eruitziet. Je bent klaar met je bullshit excuus, dat is duidelijk. Schrijf op hoe je wilt dat je leven eruitziet en hoe je je daarbij voelt. Dit is zo ontzettend krachtig. Zeker als je dit verhaal iedere dag leest en gaat intunen op dat gevoel. Je gaat het vervolgens geloven en steeds vaker poppen er acties in je op die je kunt ondernemen om je nieuwe verhaal waarheid te laten worden.

Stap 5: Leef je nieuwe verhaal

Nu is het tijd voor actie in de taxi. Ga na wie je moet zijn om je nieuwe verhaal te leven. Zijn er dingen die je nu niet meer gaat doen of zijn er juist acties die je nu wel moet uitvoeren. Onderneem deze acties en ga voor GOUD.

In de blogserie: No More Bullshit Excuses, zal ik iedere keer een bullshit excuus behandelen en het stappenplan doorlopen. Wat kun je doen om een nieuwe waarheid aan te nemen. Probeer het eens, het ergste wat je kan gebeuren is dat er straks mooie dingen op je pad komen. Leef je mooiste leven! Doe hierin geen concessies.

Ik ben benieuwd wat jouw bullshit excuses zijn en hoe jij ze gaat elimineren. Laat een comment achter of stuur me een berichtje op Social Media.

afsluiting blog Margreet Stegeman

Spread the love