fbpx
Selecteer een pagina

Wees niet te streng voor jezelf

Na de van FLUT naar FUN challenge heb ik mailcontact onderhouden met de deelnemers. Puur uit interesse om te horen hoe het nu met ze gaat. Hebben ze er iets aan gehad of niet. Dit helpt mij om de challenge te verbeteren en helpt de deelnemers doordat ze een stok achter de deur zijn.

Dat is een rol die mij heel goed past: een stok achter de deur zijn, een cheerleader die je aanmoedigt, jouw reisgids die je aan de hand meeneemt om te ontdekken hoe jij jouw mooiste leven kunt creëren.

Vol passie kan ik daarin opgaan. Ik vind het zo zonde om te zien dat vrouwen zichzelf klein houden, zich verschuilen achter hun gezin of het gevoel hebben dat het leven ze overkomt. Laat voorop staan dat ik precies weet hoe je je voelt. Ik heb zelf ook jarenlang in die rol gezeten. Maar nu ik zie wat voor moois er in de wereld te zien is als je je eigen podium pakt, wil ik dat meer vrouwen dit inzien.

Ga ervoor, maar wees niet te streng voor jezelf

Misschien herken je het wel. Dat je na het lezen van bovenstaande denkt: hell yesss, ik ga ervoor. Vooral doen. Ga op onderzoek uit, bepaal hoe jij wilt dat jouw leven eruitziet, ga aan de slag met je bullshit excuses. Ik sta aan de zijlijn om je aan te moedigen. Je weet wel, als cheerleader. 😉

Ondanks dat je vol enthousiasme begint, zullen er ongetwijfeld momenten dat het even wat minder gaat. Je komt op een punt waarop je denkt: het lukt me niet, ik kan dit niet. Ik hou het toch maar bij mij oude leventje.

Dit soort stemmetjes zal je regelmatig tegenkomen. Het is je brein die je graag in je comfortzone wil houden.

Je brein is er enkel om je veilig te houden, niet om je gelukkig te maken.

Het zal er dus alles aan doen om je in je veilige haven te houden. Zeker als je al jaren in die veilige haven vertoeft, zal het een uitdaging zijn om hieruit los te komen. Het anker van je bootje is vastgeroest. Dit kan een pittig proces zijn. Mijn advies: wees niet te streng voor jezelf.

wees niet te streng voor jezelf - Margreet Stegeman

Bewustwording

Door je al bewust te zijn van het feit dat je bepaalt gedrag vertoont is ook een stapje. Wat het eerder de normaalste zaak van de wereld was, daar zet je nu je vraagtekens bij. Je bent je ervan bewust dat je dit dus niet wilt. Dit is echt een hele grote stap.

Als je dit erkent en omarmt, ben je al een heel stuk verder. Door vervolgens de stap te zetten en 100% verantwoordelijkheid te nemen voor je situatie, neem je het heft in eigen handen. Je maakt een keuze om een nieuwe stap in je leven te zetten. Dat is echt fantastisch! Beide momenten mag je uitgebreid vieren.

Graag willen we altijd van gelijk op de plaats van bestemming zijn, maar dat kan nu eenmaal niet. Heb je wel eens geprobeerd om in één stap bovenaan de trap te staan. Nee, hè. Dat lukt niet, je stapt trede voor trede naar boven. Dan bereik je je eindbestemming. Zo werkt het ook met het veranderen van je gedrag. In kleine stapjes.

Verwacht niet van jezelf dat je in één keer boven bent, maar doe dat trede voor trede. Dan is de kans ook groter dat de verandering blijvend is.

Gun jezelf de tijd en wees niet te streng voor jezelf. Dat betekent niet dat je in je comfortzone moet blijven. Nee ga die stappen zetten die je zo graag wilt. Pak die verantwoordelijkheid. Maar sta jezelf ook toe dat je af en toe een stap terug mag zetten. Dat soort “terugvalmomenten” zorgen er vaak voor dat je daarna een grote sprong in de goede richting maakt. Er is geen goed of fout. Luister naar jezelf en goooooooooooooooooooooooooooo.

 

 

Twee jaar ziek door long covid –

Afgelopen week was het twee jaar geleden dat mijn leven van de ene op de andere dag veranderde. Ik kreeg corona en werd niet weer beter. We zijn nu twee jaar verder. Hoe is het nu? Je leest het in dit artikel

Long covid en EMDR

In deze blog deel ik mijn ervaring over EMDR tijdens mijn long covid herstelreis. Wat is EMDR? Hoe kun je het inzetten? En wat heeft EMDR gedaan voor mij in het herstelproces van long covid. Je leest er alles over in dit artikel.

Balanceren op de drempel van 2024. Struikelen, vallen en weer opstaan

Dankbaar, maar ook verdriet bij de overgang van 2023 naar 2024. In dit artikel lees je mijn struggle van struikelen, vallen en weer opstaan.

Spread the love