fbpx
Selecteer een pagina

Wat is spiritualiteit?

De afgelopen jaren ben ik veel bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling. De basis van hoe ik nu in het leven sta. En hoe ik alle situaties in mijn leven aanpak, heb ik toen gelegd. Het begon met het luisteren naar de podcast van Kim Munnecom.

Ze leerde me alles over de wet van de aantrekkingskracht. En hoe je het toepast in je leven. In eerste instantie was ik wat sceptisch. Spiritualiteit riep een enorme weerstand bij me op. Nog steeds ben ik niet helemaal vrij van deze weerstand. Naast die weerstand is een gezonde dosis nieuwsgierigheid ontstaan. Wat is spiritualiteit eigenlijk?

Wat is spiritualiteit?

De Dikke van Dale zegt het volgende over het begrip spiritualiteit:

1) Geestelijk bestaan

2) Geestelijke levenshouding.

Ik moet je eerlijk bekennen. Ik vind het best vaag. En dat maakt het ook dat het lastig is om je vinger op te leggen.

Voor mij gaat spiritualiteit om het naar binnen keren om daar mijn antwoorden te vinden. Minder keuzes maken met mijn hoofd. Ik geloof erin dat succes alleen te bereiken is van binnenuit. Met als basis luisteren naar je intuïtie/ hart.

Spiritualiteit staat voor zelfbewustzijn. Hoe ik in het leven sta, hoe ik op situaties reageer is afhankelijk van hoe ik mij voel. Ik weet dondersgoed waarom ik iets wel of niet wil doen. Niet langer mijn kop in het zand steken.

Spiritualiteit is zweverig

Inmiddels heb ik geleerd dat spiritualiteit helemaal niet zweverig hoeft te zijn. Kim zorgde ervoor dat ik op een hele praktische manier in aanraking kwam met die spiritualiteit. Ik geloof heel sterk dat je een bepaalde energie om je heen hebt. Als ik me goed voel gaat alles als vanzelf. Als ik me minder goed voel, dan merk ik dat aan alles. Niks loopt zoals ik dat wil. Het gaat moeizaam. Ik zie beren op de weg. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Mijn nieuwsgierigheid won het van de weerstand. Mijn idee van spiritualiteit was heel erg zweverig. Met allemaal wierrook, rare muziek, dansen rond een kampvuur. Of me opsluiten in een klooster en in een wit gewaad hele dagen mediteren en mantra’s opzeggen.

Praktische spiritualiteit

Ik vind het bijzonder hoe mijn brein werkt. Doordat ik dat beeld van spiritualiteit had. En het is ook een manier om in contact te komen met spiritualiteit. Maar niet mijn manier. Toch ging ook niet op zoek naar een manier die wel bij mij past. Totdat Kim op mijn pad kwam. En het ineens logisch werd.

Voor mijn boek ga ik op een spirituele ontdekkingstocht. Want ik geloof er wel in dat er verschillende manieren zijn om tot je kern te komen. De kern van wat je nu echt wilt. Ik bereik die kern ook met schrijven. Maar geloof er ook in dat er meer is. Tools die mijn ondersteunen bij het ontdekken wat ik nu echt wil.

Een meditatie is helemaal niet zweverig. Een meditatie helpt je ontspannen. De rust te pakken als je het nodig hebt. Een momentje voor jezelf. Het past heel goed bij selfcare en zorgt voor meer zelfliefde. In plaats van zweverig helpt het juist om je even over te geven aan ontspanning. Waardoor je de dag beter begint en minder stressvol ervaart.

Gezonde nieuwsgierigheid

Door me open te stellen voor spiritualiteit. En het me eigen te maken op mijn eigen manier is er minder weerstand. En helpt het me juist verder in mijn zoektocht naar wie ik ben en wat ik wil.

Toch vind ik het ergens spannend om dit te schrijven. Bang wat een ander er van denkt. Dat ze me zien als zweverig. Het is echt een gevalletje met de billen bloot. Door er toch over te schrijven en het te plaatsen zorg ik ervoor dat ik me nog meer open stel. Ik zie het als gezonde nieuwsgierigheid. Niet alles zal bij me passen. Maar ik wil het wel een kans geven.

Margreet Stegeman - handtekening

 

 

 

PS ik had het al over Kim Munnecom. Ze lanceert dit weekend (donderdag 3 februari t/m zondag 6 februari de training LOA mastery. Wil je ook op een nuchtere manier kennis maken met de wet van aantrekking? Dan is deze training echt een must have. Het is het geld meer dan waard. Ik zou het leuk vinden als je via mijn persoonlijke affiliate link besteld. Dan krijg ik een percentage van de verkoopprijs mee. Voor jou verandert er niets. Nou ja, je krijgt een exemplaar van mijn boek als het af is. Noem dat maar niks 😉

 

Twee jaar ziek door long covid –

Afgelopen week was het twee jaar geleden dat mijn leven van de ene op de andere dag veranderde. Ik kreeg corona en werd niet weer beter. We zijn nu twee jaar verder. Hoe is het nu? Je leest het in dit artikel

Long covid en EMDR

In deze blog deel ik mijn ervaring over EMDR tijdens mijn long covid herstelreis. Wat is EMDR? Hoe kun je het inzetten? En wat heeft EMDR gedaan voor mij in het herstelproces van long covid. Je leest er alles over in dit artikel.

Balanceren op de drempel van 2024. Struikelen, vallen en weer opstaan

Dankbaar, maar ook verdriet bij de overgang van 2023 naar 2024. In dit artikel lees je mijn struggle van struikelen, vallen en weer opstaan.

Hi,

Hi,

 

It’s me Margreet. Als voormalig zelfsaboteur en levensgenieter sta ik nu echt aan het roer van mijn eigen leven.

Dat is niet altijd zo geweest, totdat ik de magie van schrijven ontdekte en verantwoordelijkheid nam voor alles wat er in mijn leven afspeelt. Ik ontdekte een gouden formule en daar help ik andere vrouwen nu mee.

Op mijn blog neem ik je graag mee in dat proces en geef je handvatten hoe jij ook voor je eigen geluk kunt gaan.

Spread the love