fbpx
Selecteer een pagina

Op school leren we allerlei vakken: rekenen, taal, geschiedenis, topografie etc., maar niets over hoe kom ik voor mezelf op, hoe word ik gelukkig en wat zijn mijn talenten. Kortom: hoe zorg ik ervoor dat ik een individueel word die op haar eigen benen kan staan en die keuzes leert maken die bij mij als persoon passen.

Overtuigingen

Van huis uit krijgen we allemaal overtuigingen mee. Dat is logisch en is niets mis mee. Deze overtuigingen vormen je tot wie je nu bent. Maar het kan zijn dat deze overtuigingen helemaal niet bij jou passen. Ze worden vaak van generatie op generatie doorgegeven, maar het kan ook zijn dat door bepaalde gebeurtenissen in het leven van onze ouders, zij gevormd zijn Wij hebben dit niet meegemaakt, maar door hun ervaring geven ze ons wel een bepaalde boodschap mee.

Dat kunnen onschuldige overtuigingen zijn, maar ook heel heftig. Wat dacht je van een vader die zijn kind slaat, omdat hij niet gehoorzaam is. Dat is extreem, maar waarschijnlijk heeft deze man dat van huis uit meegekregen. Zijn vader sloeg hem ook als hij niet gehoorzaamde, dus in zijn ogen ‘hoort’ dat zo. Dat praat het niet goed, maar daardoor begrijp ik het gedrag beter.

Wat dacht je van een onzekere moeder die zichzelf altijd wegcijfert en altijd doet wat een ander van haar verwacht. De vrouw die een diep verlangen heeft, maar haar dromen niet najaagt, omdat ze heeft geleerd dat je als vrouw in dienst van je man bent, ze moet doen wat er van haar verwacht wordt. Tenminste, dat is wat ze van thuis meekreeg.

Dit zijn alleen een paar voorbeelden. Misschien herken je ze. We hebben allemaal onze eigen waarheid. Je kunt het vergelijken met iemand die het glas halfvol ziet, een ander ziet dat het glas halfleeg is. Dat is overigens niet hun schuld, ze weten niet beter.

Jouw eigen verhaal

Als wij de waarheid van onze ouders overnemen en zij ons niet leren om eigen individuen te worden kan het zijn dat je niet gelukkig wordt. Of in ieder geval dat je niet het beste uit jezelf naar boven haalt.

Er zijn tig methodes die je kunt toepassen om je ware potentieel boven te krijgen. Methodes waarbij je jezelf en je verlangens leert kennen. Je ziet vaak dat men hier mee aan de slag gaat als ze vastgelopen zijn als volwassenen.

Een nieuw schoolvak

Het zou toch fantastisch zijn als ze hier op school aandacht aan besteden. Al vanaf de basisschool zou het mooi zijn als ze hier mee bezig gaan. Zo heb je een basis voor als je in de puberteit worstelt met je identiteit. Als dit een vak zou zijn op school, weten pubers misschien beter hun plaats te vinden.

Dit soort zaken kun je niet vastleggen met een cijfer, je kunt er niet op zakken en niet om slagen. En dat is misschien wel de reden waarom het geen prioriteit heeft. We zijn vooral bezig met presteren. Wanneer je hoge cijfers hebt, tel je mee. Als jij naar HAVO/ VWO gaat dan krijg je de felicitaties. Ik kan daar echt niet bij met mijn hoofd. Waarom zitten we zo in elkaar. Uiteindelijk tellen je cijfers in het werkveld niet meer mee. In het werkveld tellen natuurlijk weer andere prestatie indicatoren zoals promotie maken, maar dat is weer een andere discussie. Maar misschien ook niet.

We zijn zo gefocust op hoe we kunnen presteren dat we vergeten wat we eigenlijk willen. Stel je voor dat je dolgelukkig wordt als je mensen mag adviseren als verkoopster in jouw favoriete kledingzaak, maar de buitenwereld blijft maar roepen dat je je leven vergooit, omdat je zo goed kunt leren en je beter een universitaire studie kunt doen. Hoe meer mensen dat tegen je zeggen, hoe meer je het gaat geloven. Ik vind dat echt belachelijk! Levenservaring en naar jezelf luisteren verrijkt je leven veel meer. Dat heb ik de afgelopen jaren wel geleerd. Het is niet belangrijk hoeveel je verdient, het is juist belangrijk dat je iets doet waar je je fijn bij voelt en waar je goed in bent. Deze combinatie is goud waard. Hoewel ik wel vind dat je betaalt, mag worden naar wat je doet, er niet gekeken moet worden naar een CAO. Wat vind jij als werkgever jouw personeel waard. Het zou niet zo moeten zijn dat iemand met een hbo-diploma goudgeld verdient, omdat hij goed kan leren, maar totaal geen passie voelt voor zijn vak en een riedeltje afdraait. Een verkoopmedewerkster die klanten in de watten legt en door haar passie en drive klanten aantrekt, is veel waardevoller voor een organisatie. Daar mag je naar betaald worden. Althans dat is mijn waarheid.

Als kind heb je nog geen levenservaring, maar het is zo waardevol als we kinderen al wel leren dat er meer is dan wat de waarheid is van onze ouders. We zijn individuen en hebben allemaal andere behoeftes en dat leren ontdekken is in mijn ogen waardevoller dan weten wat bedankt in het Latijns betekent.

Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen hun eigen keuzes leren maken en niet onze ideeën doordrukken. We willen ze goed informeren, met ze meedenken, maar uiteindelijk vinden we het belangrijk dat zij zelf kiezen. Bestaat er een kans dat ze op hun bek gaan? Dan is dat maar zo, daar leren ze meer van dan dat wij de richting voor ze bepalen.

Geniet van jouw reis naar het paradijs

We hebben allemaal ons eigen avontuur en mogen genieten van de reis. Geen enkele reis naar het paradijs verloopt vlekkeloos. Er zal altijd onderweg iets gebeuren wat we niet voorzien hadden. Hoe we met tegenslagen omgaan bepaalt hoe we de reis voortzetten en of we bij het paradijs aan zullen komen. En op welke manier.

Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt? Vind jij ook dat er meer aandacht op school besteed mag worden om onze kinderen te leren luisteren naar zichzelf en hun eigen waarheid creëren? Of vind je het prima zoals het is. Beide is goed! Maar weet dat het alleen jouw waarheid is en dat het oké is als anderen er anders over denken. Door dat in te zien maken we de wereld een stukje mooier.

Laat je mij weten in de comments hoe jij erover denkt?

afsluiting blog Margreet Stegeman

Spread the love