fbpx
Selecteer een pagina

1 oktober 2020 ben ik tien jaar ondernemer, nou ja ik sta tien jaar ingeschreven bij de kamer van koophandel (KvK).

In mijn ogen ben je ondernemer als je een goed product of dienst hebt, waar je geld mee verdient en niet zozeer dat je je KvK nummer kunt gebruiken voor de inkoop van materialen voor je onderneming.

Ondernemen is al heel lang een droom van mij en toen ik mij op 1 oktober 2010 inschreef bij de KvK, ging er een droom in vervulling. Op papier was ik ondernemer. Niet wetende dat er veel meer bij het ondernemerschap komt kijken.

Je bent geen ondernemer als je een kinderfeestje in de maand hebt. Oké, ook wel een beetje naïef misschien. Afgelopen jaren heb ik veel geleerd over ondernemer zijn en ondanks dat ik me nog niet altijd een echte ondernemer voel heb ik nu veel meer een bedrijf dan 10 jaar geleden.

Hier volgen 5 lessen die ik heb geleerd de afgelopen 10 jaar:

Les 1: onderneem vanuit je hart

Dit klinkt heel cliché, maar ondernemen moet te alle tijden vanuit je hart gebeuren. Je moet je helemaal happy voelen met wat je doet, anders wordt het een strijd. Als ik naar mezelf kijk: ik ben begonnen met het organiseren van workshops voor kinderfeestjes en ben nu blogger die andere ondernemers helpt hun inspirerende verhaal te vertellen via hun blog. Heel wat anders. Je verandert als persoon in de loop der jaren, dus ook als ondernemer. Durf als ondernemer te kiezen voor een andere weg als dat beter bij je past. Let er wel op dat je niet heel hard weg rent voor andere belemmerende overtuigingen die je niet recht in de ogen aan durft te kijken.

Les 2: durf hulp in te schakelen

Waarom moet je het allemaal alleen doen? Is echt niet nodig. Ik ben een type die “vindt” dat ze alles zelf moet kunnen uitvogelen. Inmiddels weet ik dat ik dat ook kan, maar dat ik sneller tot een resultaat kom als ik hulp inschakel. Dat kan al iets heel kleins zijn, zoals een groep ondernemers opzoeken en netwerken. Je kunt zoveel van elkaar leren. Je aansluiten bij een groep met gelijkgestemden is zo waardevol. De ander snapt waar je tegenaan loopt en je krijgt vaak uit een verrassende hoe tips. Zorg dat je hiervoor openstaat en het niet allemaal alleen wil doen. Dan wordt ondernemen nog leuker.

Les 3: durf te investeren

Durf te investeren in zaken die het voor jou makkelijker maken. Dat hoeven niet gelijk duizenden euro’s te zijn, maar begint al bij het investeren in een boekhoudprogramma. Ik en cijfers, dat is geen goede match, maar sinds ik een boekhoudprogramma heb doe ik mijn administratie met plezier. Dat is die paar euro per maand meer dan waard. Ik investeer ook veel in mijn persoonlijke ontwikkeling, ik lees heel veel boeken die mij verder brengen. Investeren geldt niet alleen in geld, maar ook in tijd en energie.

Les 4: wees zichtbaar   

Maar wel op een manier die bij jou past. Ik vind het nu bijvoorbeeld heel erg leuk om mijn volgers een kijkje in mijn leven te geven via Instagram Story’s. Hoe meer ik mezelf echt laat zien, hoe leuker contact ik krijg met mensen. Dit zorgt ervoor dat ondernemen leuker wordt, maar nog veel belangrijker: mensen weten dat je bestaan en waar je voor staat. Super waardevol. Ook al weet ik dat ik nog meer van mezelf mag laten zien en waar ik voor sta. Het heeft me in ieder geval al meerdere nieuwe klanten opgeleverd. Door de interactie leer jij je volger en dus potentiële klant ook beter kennen.

Les 5: f*ck de mening van anderen

Als er iets is dat ik de afgelopen jaren heb geleerd, is dat je je niets moet aantrekken van de mening van anderen. Het is soms heel lastig om het te negeren, maar het is zo de moeite waard. Hoe vaak ik wel niet te horen heb gekregen: daar heb je haar weer met haar gezicht op camera. Niet dat ze het verkeerd bedoelen hoor, maar het zou voor jou wel een reden kunnen zijn om het niet meer te doen. Maar mij helpt het om nieuwe klanten binnen te halen, dus ik ga ermee door. Daarnaast is een hele waardevolle les die ik heb geleerd: neem alleen adviezen aan van mensen die weten waar ze over praten. Een niet ondernemer heeft wel een mening en dat mag, maar kan jou geen objectief advies geven omdat hij/ zij zelf geen bedrijf heeft.

Op naar de volgende mooie tien jaar, waar ik mezelf steeds verder ga ontwikkelen als ondernemer. Ik hou heel erg van de vrijheid en de creativiteit die ik kwijt kan in het ondernemen. The sky is not the limit. Dat ben jezelf. Ik kan mijn eigen keuzes maken en ik bepaal welke richting ik op ga met mijn bedrijf en op welke manier.

Vol passie en plezier ga ik door. In welke les(sen) herken jij jezelf als ondernemer?

afsluiting blog Margreet Stegeman

 

Spread the love