fbpx

Hoe verleg je de focus van angst naar vertrouwen

Tijdens een van mijn burn-outs kwam ik bij een psychotherapeut die mij de magische zin meegaf. Wat is er het ergste dat er kan gebeuren? Deze vraag heeft voor mij al vaak het verschil gemaakt. En toch kan het nog een laag dieper. Het shiften van angst naar vertrouwen is met deze oefening een “makkie”.

In mijn vorige blog schreef ik al over welke verschillende soorten angst er zijn. Hoe je deze angsten onder ogen te komt en dat je niet altijd met je angsten hoeft af te rekenen. In deze blog vertel ik je over de tool die mij helpt met het shiften van angst naar vertrouwen.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Deze vraag hielp mij voornamelijk met huis-, tuin- en keukenvraagstukken. Toen voor mij echt een issue. Nadat ik dat onder de knie had werd het serieus. Steeds vaker waren er beslissingen die ik moest nemen die rigoureuzer waren dan die kleine dingen waar ik eerder mee worstelde.

Moet ik wel bij deze werkgever blijven? Ik kan niet zomaar weggaan, want we hebben mijn inkomen nodig. Al eerder schreef ik over hoe het goedkwam doordat ik de mogelijkheden onderzocht.

Mijn lifesaver

De gedachten die de overhand nemen om zo’n beslissing te nemen zijn niet mals. Je kunt er enorm door aan het piekeren slaan en van alles in je hoofd halen wat er wel niet kan gebeuren.

Mijn mantra, wat is het ergste dat er kan gebeuren, zorgde er nu juist voor dat ik nog meer in de angst schoot. Mijn worstcasescenario was allesbehalve mals.

Op dat moment kwam het boek Alles is Uitvogelbaar van Marie Forleo op mijn pad. Iets met toeval bestaat niet 😉

Zij omschrijft een oefening waar ik zo enthousiast over ben dat ik ‘m ook graag met jou deel. Deze oefening heeft mij geholpen bij het nemen van de juiste beslissing. Een echte lifesaver. Niet alleen de oefening, maar het hele boek. 

van angst naar vertrouwen - Margreet Stegeman

Let the magic happen

Klaar voor een beetje magie? Schrijf voor jezelf je worstcasescenario op. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je deze beslissing neemt? Ga tot in detail en blijf jezelf vragen wat er nog meer kan gebeuren.

Bijvoorbeeld als je je baan op wilt zeggen om voor jezelf te beginnen. Op voorhand weet je niet of het zal lukken. In het ergste geval komt het niet van de grond. Je krijgt geen klanten, je kunt je vaste lasten niet meer betalen, je moet je huis uit en staat op straat. Je hebt geen geld en moet je hand ophouden bij de Overheid. Wat een nog erger scenario kan zijn is dat je je hele familie kwijtraakt en er alleen voor komt te staan. Ga zo diep mogelijk.

Het is niet leuk om bezig te zijn met wat je te gronde kan richten. Maar helpt je wel bij het inzien of het allemaal wel zo erg is. Als je er van een afstandje naar kijkt zal de kans dat dit scenario zich voordoet super klein zijn. Je hebt bijvoorbeeld een partner die nog werkt, je kunt altijd weer in loondienst gaan werken of …

Om nog een beetje extra magie toe te voegen ga je voor jezelf een plan opstellen wat je gaat doen als het wel zover komt. Wat kan je doen als je in zo’n situatie zit? Op dit moment kun je daar nog helder naar kijken. Als je wel in de situatie terecht komt is het waarschijnlijk lastiger. Fijn om alvast een plan klaar te hebben.

Tadaaa, je hebt een escapeplan en weet dat de kans bijna nihil is dat het zich voordoet, dus wat heb je te verliezen?

Go for it! Verleg je focus van angst naar vertrouwen

Je hebt je plan klaar. Niets kan je nog tegenhouden. Neem die beslissing. Je weet nu precies wat je moet doen als het niet lukt. Heb je het gevoel dat de kans groot is dat je wel in deze situatie terecht komt? Kijk dan wat je kunt doen om het niet zover te laten komen. Maak de stapjes kleiner, minder rigoureus.

Ga ervoor. Laat mij weten wat je gaat doen en ik zal je toejuichen. Zie mij als jouw persoonlijke cheerleader.

Laat hieronder weten wat je van de oefening vond of stuur me een berichtje via Instagram. Ik vind het superleuk om van je te horen. Als je weet dat iemand anders er ook baat bij heeft, deel het gerust.

Deze lifehack maakt een lifecoach of psychotherapeut overbodig

In deze blog deel ik meer over de tool die een lifecoach of psychotherapeut overbodig maakt. En het fijne is, je neemt ‘m zo mee in je tas. Benieuwd waar ik het over heb?

Visualiseren op papier

Visualiseren kan je helpen om je droomdoelen te bereiken. Maar hoe doe je dat? Visualiseren kan op verschillende manieren. In deze blog vertel ik je er alles over.

The Six Human Needs

Als mensen hebben we bepaalde behoeften. Tony Robbins heeft ons gedrag bestudeerd en er een model van gemaakt. The Six Human Needs. In deze blog vertel ik je er alles over.