fbpx
Selecteer een pagina

Investeren in je bedrijf is altijd een goed idee, maar je moet jezelf wel afvragen waarom je het doet en of het echt nodig is. Ik ben enorm leergierig en vind het fantastisch om kennis in me op te nemen. De afgelopen jaren heb ik heel wat cursussen gevolgd en boeken gelezen. Hierdoor heb ik heel veel kennis opgedaan en voor mijn gevoel is het nooit genoeg.

Het helpt me enorm om te verdiepen in een bepaalde materie, maar het kan ook leiden tot vluchtgedrag. Daar komen die bullshit excuses weer om de hoek kijken.

Onvoldoende kennis versus vluchtgedrag

Uitspreken dat je niet voldoende kennis hebt, is echt een bullshit excuus. Maar eentje die ik regelmatig inzet. Ik moet eerst nog een cursus doen voordat ik …

BULLSHIT, je hebt een bepaald verlangen, omdat je hier ervaring in hebt of al het één en ander over hebt geleerd. Iets wat je ontzettend graag met de buitenwereld wilt delen. Die ervaring kun je inzetten om je kennis te gaan delen. Je hoeft niet meer te leren. Jouw kijk op de situatie of enkel jouw ervaring kan een ander al verder helpen.

Dit vertel ik nu heel mooi, maar is wel echt een valkuil voor mij. Als ik kijk naar anderen heb ik veel minder kennis over een bepaald onderwerp en daar laat ik me vaak door leiden. Dat is zo zonde!

Bewustwording

Doordat ik me hier steeds vaker van bewust ben, kruip ik steeds vaker uit mijn schulp. Durf ik steeds vaker mijn standpunt in te nemen op basis van mijn kennis en ervaring. Bewustwording is belangrijk in het proces om af te rekenen met je bullshit excuses. Als je inziet waar je mee bezig bent, kun je er ook iets aan doen.

Wel of niet investeren in jezelf en je bedrijf

Om je bedrijf te laten groeien, moet je blijven investeren. Dit hoeft alleen niet altijd door het vergaren van extra kennis. Dat kan ook zijn door werk uit te besteden of apparatuur aan te schaffen dat je nog meer werk uit handen neemt of het makkelijker maakt.

Investeren in jezelf kan ook op een andere manier. Wat dacht je van een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste, een massage of een keertje naar de kapper. Dat is ook investeren in jezelf en zorgt ervoor dat je je goed blijft voelen. Daar groeit je bedrijf ook door.

Ik heb de afspraak met mezelf dat ik dit jaar niet meer ga investeren in het vergaren van kennis. Er komt zo vaak een leuke aanbieding voorbij waarvan ik denk: dit moet ik doen! Die salestechnieken hebben ze goed onder controle.

Implementeren van je kennis

Afgelopen weken heb ik met een aantal ondernemers gesproken over het vergaren van die kennis. Het lezen van een boek of het volgen van een cursus is één ding, maar het vervolgens toepassen is wat anders. Ik kan helemaal opgaan in een boek of cursus en denken: JA DIT IS HET! Maar nadat ik het boek uit heb of de cursus klaar is, verdwijnt het naar de achtergrond. Ik pas het niet toe in mijn business of mijn leven. Natuurlijk leer ik er altijd wat van en ongemerkt heeft het wel invloed.

Er echt het verschil mee maken is wel een ander verhaal. Daarvoor heb je discipline nodig en support. Discipline moet je uit jezelf halen, support werkt het beste als je dit samen kunt doen

Samen is leuker

Als ik naar mezelf kijk, werkt het voor mij het beste om een accountability partner te hebben. Iemand die weet waar ik het over heb, waar ik mee bezig ben en die me kan aanmoedigen. Sinds een aantal weken heb ik een mastermind buddy gevonden. Wekelijks spreken we af om elkaar accountable te houden. Dat werkt voor ons beiden echt super goed. Zo werken we er samen aan om onze websites SEO proof te maken en te optimaliseren.

Maar ook hebben we het over die bullshit excuses die ons tegenhouden om de volgende stap te zetten. Om ze vervolgens samen van tafel te vegen en nieuwe actiepunten te bepalen die onze bedrijven laten groeien.

afsluiting blog Margreet Stegeman

 

Spread the love