fbpx
Selecteer een pagina

Financiële vrijheid, wat is dat?

In mijn vorige blog schreef ik over het experiment: in 365 dagen financieel vrij. Maar wat is financiële vrijheid? En wat betekent het voor mij en hoe ziet het er voor jou uit?

Het gaat erom wat je erbij voelt en niet wat je op je bankrekening ziet. De ene voelt zich vrij met een dikke spaarrekening, de ander vindt het juist heel erg fijn om voldoende geld te hebben voor de dingen die ze graag wil doen. Voor iedereen is financiële vrijheid anders.

Het is goed om na te gaan wat financiële vrijheid voor jou betekent. Wil je inderdaad een goed gevulde spaarrekening of vind je het prima om een kleine buffer te hebben en nu te leven zoals je graag wilt.

Waar de één zich comfortabel voelt met het sparen voor later, zodat je als je met pensioen bent mooie reizen kunt maken. De ander wil juist nu leven als een koning. Het is de keuze die je zelf maakt en waar jij je goed bij voelt. En dat is het allerbelangrijkste, wat past bij jou en waar voel jij je goed bij. Niet wat een ander hiervan vindt.

Een goed boek hierover is de Four Hour Workweek van Tim Ferris. Hij leeft zijn mooiste leven. Niet omdat hij miljonair is, maar hij heeft zijn leven zo ingericht dat hij maar een paar uur per dag werkt en de rest van de dag doet waar hij zin in heeft. Hij wil niet wachten tot zijn pensioen om de wereld te gaan ontdekken, hij doet het nu al.

Moneymindset

Ook dit heeft weer met je moneymindset te maken. Ik werd heel erg getriggerd door een podcast en een post van Grysilde van Dutch Digital Nomad. Zij vertelde dat zij zich heel erg rijk voelt, zonder dat ze een spaarrekening heeft die heel goed gevuld is. Ze gelooft er heel sterk in dat er altijd voldoende geld binnenkomt om de dingen te doen die zij graag wil. Het is voor haar echt geen issue, het is een feit. Doordat haar geloof zo sterk is, is dit ook haar werkelijkheid.

Dat heeft mij heel erg aan het denken gezet. Het gaat om je rijk voelen, als je je rijk voelt ben je er. Misschien een beetje kort door de bocht, maar toch.

We streven altijd naar meer en dat is goed. Groei hoort bij een rijk leven. Maar we mogen ook niet vergeten wat we al hebben.

Wat betekent financiële vrijheid voor mij?

Financiële vrijheid is dus een gevoel. Je kunt jezelf dus beter de vraag stellen: wanneer voel je je financieel vrij? Voor mij is dat als ik:

  • me geen zorgen hoeven te maken als de jongens bijvoorbeeld nieuwe schoenen/ kleding nodig hebben;
  • de jongens kan laten studeren;
  • mezelf verder kan ontwikkelen door middel van het kopen van cursussen, seminars etc.
  • jaarlijks op vakantie kan;
  • alles kan doen wat ik graag wil: lekker uit eten, spontaan een weekendje weg boeken;
  • kortom: iedere keuze kunnen maken die ik wil, zonder dat geld daarbij een struikelblok is.

Om mijn 365 dagen experiment succesvol te laten zijn, moet ik heel helder hebben waar ik het voor doe. Dat heb ik nu. Volgende stap is om het nog concreter te maken en te kijken welk geldbedrag hierbij hoort.

Maar voor nu ga ik in het gevoel stappen en de acties uitvoeren die hierbij horen.

Wat is voor jou financiële vrijheid? Wat wil jij kunnen en hoe wil je je voelen?

Laat het me weten in de comments of ga het gesprek met me aan op social media.

afsluiting blog Margreet Stegeman

Spread the love