fbpx
Selecteer een pagina

Vertrouw jij jezelf?

Huh, wat een rare vraag. Vertrouw jij jezelf? En toch is het een van de vragen die mij het afgelopen jaar het meeste heeft gebracht. Door deze vraag te stellen is er veel van binnen geshift.

Ik leefde altijd vanuit mijn hoofd in plaats van dat ik luisterde naar mijn hart. En dat kan je enorm in de weg zitten. In deze blog laat ik je inzien waarom vertrouwen in jezelf zo belangrijk is.

Vertrouwen is de basis

Als ik je vraag wat het belangrijkste in een relatie met een partner is, dan zal vertrouwen ongetwijfeld genoemd worden. In een relatie is het heel belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen. In de relatie met jezelf is vertrouwen minstens zo belangrijk.

In het verleden baseerde ik mijn keuzes vooral op wat ik dacht dat ik moest doen. Wat verwacht de buitenwereld van mij. Bijvoorbeeld bij de schoolkeuze die je maakt. Er wordt van je “verwacht” dat je een opleiding kiest waar je iets mee kunt als je van school komt. Niet eentje waar geen droog brood mee te verdienen valt. Alhoewel ik van mening ben dat als je wilt je overal geld mee kunt verdienen, maar dat is een ander onderwerp. Op basis van verwachting maken we onze keuzes, niet per se wat goed voelt.

Al van kleins af aan word je geleerd dat je keuzes met je verstand maakt. Dat is geen verwijt naar iemand, maar zo zit de wereld wel in elkaar. Hierdoor leer je niet op jezelf vertrouwen om de juiste keuze voor JOU te maken. Want wat voor jou een goede keuze is, hoeft dat niet voor een ander te zijn.

Als je leert vertrouwen op jezelf, op wat voor jou goed voelt, dan heb je een ijzersterke basis voor een leven vol FUN. Door te kiezen waar jij je goed bij voelt, leef je uiteindelijk je mooiste leven.

Het vertrouwen in jezelf aanspreken

Zelf heb ik daar jarenlang mee geworsteld. Jezelf vertrouwen is een vorm van zelfliefde. Net als in de liefde voor een partner, moet de basis bestaan uit vertrouwen. Anders raak je jezelf kwijt. Dat gebeurde ook bij mij. Ik zat vast in een baan waar ik niet gelukkig in was. Maar ik bleef mezelf saboteren door alleen maar te luisteren naar mijn hoofd:

  • Je hebt een vaste baan dat geeft zekerheid.
  • Bij ieder bedrijf is wat.
  • Wat kan ik wel?

Onder de foto lees je wat er bij mij voor zorgde dat ik het vertrouwen in mezelf terug kreeg.

Vertrouwen in jezelf - Margreet Stegeman

Daarin ligt geen schuld bij het bedrijf waar ik werkte, er ligt geen schuld bij mij. Het is enkel en alleen dat ik niet op mezelf durfde te vertrouwen. Ik geloofde niet in mezelf. Totdat ik het zover liet komen dat ik zelf helemaal vast zat. In de baan en in mezelf. De situatie was zo hoog opgelopen (in mij dan), dat er geen andere uitweg meer was. Ik moest daar weg. In eerste instantie benaderde ik het vanuit: het is de schuld van mijn werkgever. Dat leverde geen gemakkelijke gesprekken op. Hierdoor kwam ik met mijn rug tegen de muur te staan. Van het een op het andere moment was het klaar. En nu ga ik het op mijn manier doen. Vanuit een diep vertrouwen ben ik de gesprekken aangegaan. Ik liet alleen nog maar mijn gevoel spreken. Ik wist wat ik moest doen: luisteren naar mijn hart in plaats van mijn hoofd.

Schrijven was mijn redding

Dat leverde mooie gesprekken op en een fijne regeling. Een regeling waardoor ik mezelf terugvond. In deze periode schreef ik ontzettend veel. Door mijn gedachten en gevoelens op papier te zetten kreeg ik helderheid. Ik kon het vingerwijzen loslaten. Ik nam de verantwoordelijkheid voor de situatie en het allerbelangrijkste: ik durfde op mezelf te vertrouwen. De ene keer waren deze schrijfsessies een gesprek met mezelf waarbij ik mezelf vragen stelde en ik de angel er echt uithaalde. De andere keer was het een brief die ik schreef aan de andere partij. Waarin ik alles opschreef wat mij dwars zat en hoe ik mij voelde.

Als je vol emoties zit is het lastig om vanuit je intuïtie de situatie te benaderen. Je gaat snel de andere partij de schuld geven van hoe jij je voelt. Maar dat is niet fair. Jij en alleen jij bent verantwoordelijk voor hoe jij je voelt. Je kunt op ieder moment een keuze maken om je anders te voelen. Hoe uitzichtloos de situatie ook lijkt. Dat heb ik wel geleerd. Het komt altijd wel weer op zijn pootjes terecht. Door te vertrouwen op jezelf! Mijn mantra is niet voor niets: everything is always working out for me!

Ook al zijn je dagen nu donker, weet dat het zonnetje altijd weer gaat schijnen. Maak een keuze die voor jou goed voelt. Hou je daaraan vast en vertrouw op jezelf! Gun jezelf dat.

Heb jij het vertrouwen in jezelf of vind je het nog lastig? Laat hieronder een reactie achter of ga het gesprek met me aan op Instagram.

Twee jaar ziek door long covid –

Afgelopen week was het twee jaar geleden dat mijn leven van de ene op de andere dag veranderde. Ik kreeg corona en werd niet weer beter. We zijn nu twee jaar verder. Hoe is het nu? Je leest het in dit artikel

Long covid en EMDR

In deze blog deel ik mijn ervaring over EMDR tijdens mijn long covid herstelreis. Wat is EMDR? Hoe kun je het inzetten? En wat heeft EMDR gedaan voor mij in het herstelproces van long covid. Je leest er alles over in dit artikel.

Balanceren op de drempel van 2024. Struikelen, vallen en weer opstaan

Dankbaar, maar ook verdriet bij de overgang van 2023 naar 2024. In dit artikel lees je mijn struggle van struikelen, vallen en weer opstaan.

Hi,

Hi,

 

It’s me Margreet. Als voormalig zelfsaboteur en levensgenieter sta ik nu echt aan het roer van mijn eigen leven.

Dat is niet altijd zo geweest, totdat ik de magie van schrijven ontdekte en verantwoordelijkheid nam voor alles wat er in mijn leven afspeelt. Ik ontdekte een gouden formule en daar help ik andere vrouwen nu mee.

Op mijn blog neem ik je graag mee in dat proces en geef je handvatten hoe jij ook voor je eigen geluk kunt gaan.

Spread the love