fbpx

Hoe laat ik perfectionisme los?

We willen altijd alles maar perfect doen. Maar waarom? Hierdoor ondernemen we soms geen actie. Wachten we te lang tot we iets lanceren of met het delen van een goed idee.

Perfectionisme houdt ons vaak tegen in het zetten van een volgende stap. Het wil ons tegenhouden. Het moet eerst allemaal kloppen, voordat we die stap zetten. Maar eigenlijk zijn we bang. We zijn bang voor het onbekende, bang voor wat anderen van ons denken.

Maar wat nu als je alles perfect tot in de puntjes hebt uitgedacht en voorbereid? En er komt wel een kink in de kabel? Hoe reageer je dan? Waarschijnlijk heb je dan het gevoel dat je faalt, omdat je het toch niet perfect hebt uitgedacht. Terwijl je in het leven afhankelijk bent van allerlei factoren. Je kunt het nog zo ‘perfect’ hebben uitgedacht. Maar als de invloeden van buiten jou zich ermee gaan mengen, kan het zijn dat de uitkomst anders zijn.

Zie het als een spel

Wat voor een invloed het op jou heeft bepaal je uiteraard zelf. Maar als je het nu eens als een spel gaat zien? Laat het perfectionisme los. Zorg voor een ruwe schets en ga alvast wat de wereld in slingeren. Zorg dat het voor jezelf goed voelt, je hoeft het niet af te raffelen. Maak het gewoon niet te moeilijk voor jezelf.

Ga het zien als spel. Maak het leuk voor jezelf. Stel jezelf altijd de vraag: hoe kan ik dit leuk maken? Dit helpt mij altijd. Ik zit soms ook vast in mijn perfectionisme, al wordt dat wel steeds minder.

Mijn mantra hierin is: start before you are ready. Als de basis staat en je begint alvast, kun je gaandeweg nog aan knopjes draaien om het te verbeteren. Doordat je jezelf toestaat om nog bij te sturen, wordt het eindresultaat vaak nog beter dan je vooraf kan bedenken.

Perfectionisme - Margreet Stegeman

Angst en perfectionisme

Ik benoemde het al even. Perfectionisme is een vorm van angst. Angst dat we het niet goed doen of wat anderen er wel niet van vinden. Maar waarom is het zo belangrijk wat anderen er van vinden? Het gaat erom dat jij je er goed bij voelt.

Perfectionisme is wel wat anders dan je zaakjes goed voor elkaar hebben. Perfectionisme is een vorm van angst dat je de touwtjes in handen wilt houden. Bang bent dat je de controle verliest.

Omarm je angsten. Laat ze er zijn, maar laat ze niet achter het stuur zitten. Ze mogen gerust met je meereizen, ze zijn tenslotte wel een spiegel. Vertrouw op jezelf en je eigen kunnen. Geef jezelf de ruimte om fouten te maken en te leren. Gun jezelf dat. Fuck perfect! Let it goooooooooooooooo.

Heb jij ook last van perfectionisme of zie jij het als spel?

Ik ben benieuwd hoe jij erover denkt en wat je van de blog vindt. Laat het me weten in de comments of ga het gesprek met me aan op Instagram.

Kennis + weten = wijsheid

Je kunt nog zoveel weten en zoveel kennis opdoen. Maar het werkt pas als je echt toepast in je leven. Dat heb ik zelf ondervonden. Pas toen ik in de actiemodus kwam veranderde alles in mijn leven.

Hoe verloopt de communicatie tussen je brein en lichaam

Ons brein en lichaam communiceren 24/7 met elkaar. Maar wij luisteren niet altijd. Hoe zorg je ervoor dat je beter leert luisteren naar jezelf? In deze blog lees je er alles over

Hoe wil jij ’s ochtends wakker worden

Jarenlang voelde ik met moe en futloos als ik ’s ochtends wakker werd. Ik sleepte mezelf de dagen door. Totdat ik het niet langer zo wilde. In deze blog en bijbehorende podcast vertel ik wat ervoor zorgde dat ik nu wel blij en vrolijk mijn bed uitspring.