fbpx
Selecteer een pagina

Hoe laat ik perfectionisme los?

We willen altijd alles maar perfect doen. Maar waarom? Hierdoor ondernemen we soms geen actie. Wachten we te lang tot we iets lanceren of met het delen van een goed idee.

Perfectionisme houdt ons vaak tegen in het zetten van een volgende stap. Het wil ons tegenhouden. Het moet eerst allemaal kloppen, voordat we die stap zetten. Maar eigenlijk zijn we bang. We zijn bang voor het onbekende, bang voor wat anderen van ons denken.

Maar wat nu als je alles perfect tot in de puntjes hebt uitgedacht en voorbereid? En er komt wel een kink in de kabel? Hoe reageer je dan? Waarschijnlijk heb je dan het gevoel dat je faalt, omdat je het toch niet perfect hebt uitgedacht. Terwijl je in het leven afhankelijk bent van allerlei factoren. Je kunt het nog zo ‘perfect’ hebben uitgedacht. Maar als de invloeden van buiten jou zich ermee gaan mengen, kan het zijn dat de uitkomst anders zijn.

Zie het als een spel

Wat voor een invloed het op jou heeft bepaal je uiteraard zelf. Maar als je het nu eens als een spel gaat zien? Laat het perfectionisme los. Zorg voor een ruwe schets en ga alvast wat de wereld in slingeren. Zorg dat het voor jezelf goed voelt, je hoeft het niet af te raffelen. Maak het gewoon niet te moeilijk voor jezelf.

Ga het zien als spel. Maak het leuk voor jezelf. Stel jezelf altijd de vraag: hoe kan ik dit leuk maken? Dit helpt mij altijd. Ik zit soms ook vast in mijn perfectionisme, al wordt dat wel steeds minder.

Mijn mantra hierin is: start before you are ready. Als de basis staat en je begint alvast, kun je gaandeweg nog aan knopjes draaien om het te verbeteren. Doordat je jezelf toestaat om nog bij te sturen, wordt het eindresultaat vaak nog beter dan je vooraf kan bedenken.

Perfectionisme - Margreet Stegeman

Angst en perfectionisme

Ik benoemde het al even. Perfectionisme is een vorm van angst. Angst dat we het niet goed doen of wat anderen er wel niet van vinden. Maar waarom is het zo belangrijk wat anderen er van vinden? Het gaat erom dat jij je er goed bij voelt.

Perfectionisme is wel wat anders dan je zaakjes goed voor elkaar hebben. Perfectionisme is een vorm van angst dat je de touwtjes in handen wilt houden. Bang bent dat je de controle verliest.

Omarm je angsten. Laat ze er zijn, maar laat ze niet achter het stuur zitten. Ze mogen gerust met je meereizen, ze zijn tenslotte wel een spiegel. Vertrouw op jezelf en je eigen kunnen. Geef jezelf de ruimte om fouten te maken en te leren. Gun jezelf dat. Fuck perfect! Let it goooooooooooooooo.

Heb jij ook last van perfectionisme of zie jij het als spel?

Ik ben benieuwd hoe jij erover denkt en wat je van de blog vindt. Laat het me weten in de comments of ga het gesprek met me aan op Instagram.

Twee jaar ziek door long covid –

Afgelopen week was het twee jaar geleden dat mijn leven van de ene op de andere dag veranderde. Ik kreeg corona en werd niet weer beter. We zijn nu twee jaar verder. Hoe is het nu? Je leest het in dit artikel

Long covid en EMDR

In deze blog deel ik mijn ervaring over EMDR tijdens mijn long covid herstelreis. Wat is EMDR? Hoe kun je het inzetten? En wat heeft EMDR gedaan voor mij in het herstelproces van long covid. Je leest er alles over in dit artikel.

Balanceren op de drempel van 2024. Struikelen, vallen en weer opstaan

Dankbaar, maar ook verdriet bij de overgang van 2023 naar 2024. In dit artikel lees je mijn struggle van struikelen, vallen en weer opstaan.

Spread the love