fbpx
Selecteer een pagina

Hoe zit het met jouw moneymindset?

Jezelf gelukkig schrijven kan op veel verschillende manieren. Jij bepaalt waar jij je focus op legt. Zo heb ik bijvoorbeeld dromen en wensen waarbij ik het leven voor mezelf en mijn gezin mooier maak. Maar ook zeker die van andere mensen. Om mijn doelen te bereiken heb ik ook financiële middelen nodig. Daarbij wil ik graag een financiële vrijheid creëren voor mezelf en mijn gezin.

Er rust nog steeds een taboe op geld. We praten er liever niet over. Niet als we te weinig hebben, niet als we precies genoeg hebben, maar ook niet als we veel hebben. Uitzonderingen daargelaten. We doen onszelf liever anders voor. Jammer eigenlijk, want we kunnen zoveel van elkaar leren op dat vlak.

Moneymindset in steenrijk en straatarm

Zo ben ik fan van het programma: Steenrijk, Straatarm. Ik vind het fascinerend om te zien hoe het verschil in moneymindset is tussen arm en rijk. De ‘arme’ deelnemers zitten vaak in een slachtofferrol. Ik bedoel dit absoluut niet negatief. Ik kan me heel goed voorstellen als je beperkt bent door een ziekte of andere omstandigheden dat je het lastig vindt om hieruit te komen. Maar ze voelen zich wel slachtoffer van de situatie.

De rijke deelnemers zie je vaak met allerlei ideeën komen om extra geld te verdienen voor het arme gezin. Zij hebben een growth mindset. Ze gaan ervoor, altijd! Je kunt zeggen: ja dat is makkelijk, want er zit een tv-programma achter. Maar toch zie ik dat niet zo. Ze doen het wel, ze hebben een mindset waardoor dit lukt. Als het tv-programma er niet achter had gezeten, dan was het misschien lastiger geweest. Maar het was ze wel gelukt, want ze hebben een mindset waardoor dit lukt.

Fascinerend, vind je ook niet? Daarbij is het ook geweldig om te zien hoe een arm gezin met alle middelen die ze hebben er altijd iets moois van proberen te maken. Je ziet altijd veel liefde in de gezinnen. En dat is uiteindelijk het belangrijkste natuurlijk. Maar om uit deze financiële situatie te komen, moet zo’n gezin een moneymindsetshift maken. Ze moeten er weer in gaan geloven. Ze moeten het gevoel krijgen dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen. Everything is figureoutable.

Moneymindset - Margreet Stegeman

Drie soorten financiële situaties

Laatst luisterde ik naar de podcast van Kim Munnecom waarin ze het had over drie verschillende soorten financiële situaties. Als je aan je moneymindset wilt werken is het belangrijk om te weten waar je nu staat.

De drie categorieën zijn:

  1. Je hebt altijd een tekort;
  2. Je hebt altijd (net) genoeg, of
  3. Je hebt altijd een overschot aan het einde van de maand.

Zelf val ik in categorie twee. Er is altijd (net) genoeg. Maar ik heb een hele tijd in categorie één gezeten. Door de podcast besefte ik me dat ik al gegroeid ben van categorie één naar twee. Dat is toch een fantastische mijlpaal. Door bewuster bezig te zijn met mijn mindset op dat vlak, groei ik dus. Ik weet namelijk dat er altijd geld is als ik het nodig heb. Ook al moet je het soms bij elkaar schrapen, het lukt me altijd om genoeg geld te verzamelen en de rekeningen te betalen. Dat vertrouwen heb ik ook heel sterk. Er is altijd genoeg! Doordat ik gewerkt heb op mindset vlak ben ik ook gegroeid op financieel vlak.

Maar om mijn dromen en doelen te bereiken, wil ik naar categorie drie. Om dit te bereiken moet er weer een mindsetshift komen. Dit klinkt als hard werken, maar ik vind het fantastisch. Ik ben hier namelijk graag mee bezig. Ik vind dat echt een feestje. Doordat ik weet dat het een moneymindset dingetje is, weet ik ook dat ik het zelf in de hand heb en dat ik het dus ga bereiken. Ik heb namelijk de touwtjes in handen.

Dankbaar voor waar ik nu sta

Laat voorop staan dat ik tevreden ben met hoe mijn leven er nu uitziet. Ik krijg iedere maand een fijn bedrag gestort op mijn rekening, we kunnen onszelf een mooi leven veroorloven. We kunnen iedere week onze boodschappen doen, de tank volgooien en op vakantie. We hebben echt niets te klagen en daar ben ik super dankbaar voor. Maar door financiële overvloed te creëren kan ik nog meer moois doen. Voor mijn gezin, maar ik kan ook anderen helpen en dat is fantastisch. Ik kan goede doelen steunen, een mooier leven voor andere creëren, etc.

En daarbij heb ik natuurlijk de oefening uit het boek: Alles is Uitvogelbaar van Marie Forleo gedaan. Dat zorgt ervoor dat wanneer mijn worstcasescenario zich zou voordoen, ik al een plan heb om daaruit te komen.

Dit vertrouwen is zo fijn en geeft mij een gevoel dat ik alles kan bereiken wat ik wil. Ik stel mezelf de vraag: wie moet ik zijn om in categorie drie te komen? Als ik dat helder heb, ga ik daarnaar handelen. Ik schrijf in mijn journal welk persoon ik moet zijn om dat te behalen en herhaal iedere dag de stappen die ik mag zetten om dat te doen. Door op te schrijven dat ik al leef zoals de persoon die in categorie drie zit, prent ik het in mijn onderbewustzijn. Als ik het echt heb geshift, zal het realiteit worden. Zo simpel is het.

Ook starten met jouw journal om jezelf gelukkig te schrijven? Download dan mijn e-book: Schrijfgeluk

Ik ben heel benieuwd waar jij staat op de financiële ladder? Durf je het te vertellen of heerst er bij jou ook een taboe? Kortom: hoe is het gesteld met jouw moneymindset.

Laat hieronder een reactie achter of ga het gesprek met me aan op Instagram.

Twee jaar ziek door long covid –

Afgelopen week was het twee jaar geleden dat mijn leven van de ene op de andere dag veranderde. Ik kreeg corona en werd niet weer beter. We zijn nu twee jaar verder. Hoe is het nu? Je leest het in dit artikel

Long covid en EMDR

In deze blog deel ik mijn ervaring over EMDR tijdens mijn long covid herstelreis. Wat is EMDR? Hoe kun je het inzetten? En wat heeft EMDR gedaan voor mij in het herstelproces van long covid. Je leest er alles over in dit artikel.

Balanceren op de drempel van 2024. Struikelen, vallen en weer opstaan

Dankbaar, maar ook verdriet bij de overgang van 2023 naar 2024. In dit artikel lees je mijn struggle van struikelen, vallen en weer opstaan.

Spread the love