fbpx
Selecteer een pagina

Mijn energiekosten en uitgaven

Wees niet bang dit gaat geen blog worden over hoe je op je energiekosten kunt besparen. Of misschien had je dat wel gehoopt. Nee, dit wordt een blog over de energiekosten van je lichaam. Ik geef antwoord op de vragen wat kost energie en wat geeft energie?

Met deze vragen heb ik me veel beziggehouden. Tijdens mijn long covid herstelproces is dit precies waar ik gebrek aan had. Ik was bijna obsessief op zoek naar activiteiten die me energie geven. Maar…….

Energie uitgaven

Tijdens mijn revalidatie en van mijn lieve vriendin Célie Journee leerde ik dat het onmogelijk is om activiteiten te vinden die energie geven. Alles wat je doet kost energie.

Ik werd geïnspireerd om deze blog te schrijven nadat ik het manuscript van Célie mocht lezen. Ze schrijft een boek waarin ze energie vergelijkt met geld. Echt een geniale vergelijking. Maar dat ter zijde.

Niets doen

We hebben het vaak over activiteiten die ons energie geven. Maar als iedere activiteit energie kost dan komen we mooi van een koude kermis thuis. Je hoopt er energie van te krijgen, maar het tegendeel is waar.

Voor mij was deze ontdekking een soort van schok. Célie had het er wel vaker over gehad, maar als je verder gezond bent dan ben je daar toch niet zo mee bezig. Maar nu lagen de zaken anders.  Ik had zelf beperkte belastbaarheid en daardoor weinig energie.

Ik had de neiging om dan maar niets meer te doen. Ik wil namelijk beter worden en daarvoor energie besparen. Toch word je daar ook niet beter van. Sterker nog, je herstelt minder snel. Als je weet dat alles energie kost, dan is het zaak dat je activiteiten kiest waar je voldoening uithaalt. Ze kosten energie, maar leveren wel iets op. En zaken als Netflixen, scrollen over Instagram en oude Engelse detectives kijken kosten ook energie, maar leveren geen voldoening op.

Voldoening

Dus kan ik beter iets kiezen waar ik ook voldoening uithaal.  Het heeft wel even geduurd voordat ik dat inzag, maar beter laat dan nooit 😉 Activiteiten die je voldoening geven bevordert het herstel, want ik voel me er goed bij. Ze kosten energie, maar ik voel me wel goed…

Dus kies ik er dagelijks voor om activiteiten te ondernemen waar ik een geluksgevoel van krijg. Ik klap iedere dag mijn laptop open om te schrijven aan een blog of een boek, nu ik mijn scootmobiel heb zoek ik mijn lievelingsplekjes hier in de buurt op en maak daar een kleine wandeling. Of ik spreek af met een vriendin of ga met Danny op pad en we drinken een kopje thee aan de IJssel.

De balans vinden

Deze dingen maken mij leven mooier en beter. Hierdoor zijn mijn dagen fijner en voel ik regelmatig de vlinders fladderen in mijn buik. Gewoon omdat ik iets doe wat ik heel erg leuk vind. Hierdoor voel ik me niet depressief of terneergeslagen.

Soms kost een activiteit iets meer energie en heb ik daar de rest van de dag (en soms de volgende dag) last van. Maar dat geeft niet, voor mij is het dat waard. De kwaliteit van mijn leven is meer waard. Ik mag de balans vinden. Daarbij hoort dat ik soms over het randje ga. Ik kan dan de activiteit aanpassen of een extra rustmoment inlassen.

Grip op je leven

Ben je benieuwd naar het boek van Célie? Stuur haar dan een berichtje via Instagram, dan kan ze je op de hoogte houden. En onthoud jij bent degene die jouw leven mooi maakt, jij bent degene die grip heeft op je leven, dus maak er wat moois van.

Fijn weekend!

 Liefs Margreet - Margreet Stegeman

 

 

Twee jaar ziek door long covid –

Afgelopen week was het twee jaar geleden dat mijn leven van de ene op de andere dag veranderde. Ik kreeg corona en werd niet weer beter. We zijn nu twee jaar verder. Hoe is het nu? Je leest het in dit artikel

Long covid en EMDR

In deze blog deel ik mijn ervaring over EMDR tijdens mijn long covid herstelreis. Wat is EMDR? Hoe kun je het inzetten? En wat heeft EMDR gedaan voor mij in het herstelproces van long covid. Je leest er alles over in dit artikel.

Balanceren op de drempel van 2024. Struikelen, vallen en weer opstaan

Dankbaar, maar ook verdriet bij de overgang van 2023 naar 2024. In dit artikel lees je mijn struggle van struikelen, vallen en weer opstaan.

Hi

Hi

 

It’s me Margreet. Als voormalig zelfsaboteur en levensgenieter sta ik nu echt aan het roer van mijn eigen leven.

Dat is niet altijd zo geweest, totdat ik de magie van schrijven ontdekte en verantwoordelijkheid nam voor alles wat er in mijn leven afspeelt. 

Op mijn blog en mijn boek neem ik je graag mee in dat proces en geef je handvatten hoe jij ook voor je eigen geluk kunt gaan.

Spread the love