fbpx
Selecteer een pagina

Laat het verleden rusten

Dat klinkt nogal als een flinke uitspraak. En dat is het misschien ook wel. Maar wel mijn waarheid. Inmiddels heb ik geleerd dat het verleden alleen nog invloed heeft in het heden als ik er aandacht aan schenk. Ik bedoel niet dat je het verleden moet uitvlakken, zeker niet. Maar wie jij was hoeft geen invloed te hebben op wie jij nu bent.

Vandaag kwam er een nieuwe podcast online waar ik dit onderwerp ook aansnij. Afgelopen weken viel ik terug in mijn oude ik. Inzichten die ik daaruit haalde hoor je in mijn podcast.

Soms is het goed om contrast te ervaren. Even weer te zien waar je nu staat. Ondanks dat het soms lastig is, is het juist ook weer iets heel moois. Nu ik bezig ben met de ontwikkeling van mijn training Schrijfgeluk, zie ik waar ik zelf vandaan kom. Het gevecht tussen mijn hoofd en hart. De onzekerheid, maar ook alle leermomenten. Niet alles wat ik heb meegemaakt is even prettig, maar het heeft me wel gebracht waar ik nu ben. Dat is me veel waard. Overal heb ik mijn leermomenten uitgehaald.

Het verleden heeft geen kracht in het heden

Dat je verleden geen kracht heeft in het heden als je het geen aandacht geeft, wist ik natuurlijk al. Toch is het een thema dat de laatste tijd terugkomt. Dus is het iets waar ik iets mee mag. Zo lees ik nu het boek Rich as f*ck van Amanda Frances. Ik ben nog niet zo heel ver, maar dit stukje blijft hangen.

De schulden die je in het verleden hebt gemaakt hoeven geen invloed te hebben om miljonair te worden. Dat is de boodschap in het boek. Ik vind dat intrigerend. Het enige wat je hoeft te veranderen is de soort persoon die je bent. Als jij in een nieuwe identiteit stapt, hoeven die schulden geen invloed te hebben op jouw nieuwe realiteit.

Verander je identiteit, verander je mindset

Het werkt zo met schulden in financiële zin, maar ook op mentaal vlak. Alle keuzes die je in het verleden hebt gemaakt, hebben geen invloed op het heden. Als jij ervoor kiest om iemand anders te zijn en vanuit een ander perspectief keuzes te maken, verander je de uitkomst.

Je neemt een nieuwe identiteit aan. Iemand die wel keuzes maakt of, om in financiële termen te blijven, je zoekt een andere oplossing in plaats van een nieuwe lening af te sluiten. Je zegt bijvoorbeeld nee tegen een uitje omdat je het geld niet hebt. In het verleden had je misschien gedacht: ik sta wel een keertje rood. Bij een andere identiteit horen andere keuzes. Je verandert tegelijkertijd je mindset.

Nee is ook oké

Zeg jij overal ja op als iemand je iets vraagt? Ze hebben bijvoorbeeld hulp nodig op school, bij de sportvereniging, et cetera. Ondanks dat je plannen hebt voor jezelf zeg je toch ja. Door nu een andere keuze te maken en nee te zeggen verander je heel veel. Vooral voor jezelf. De ander zal denken oké, jammer. Voor jou vindt er een hele shift plaats. Want jij kiest voor jezelf. Je hoeft nu echt geen ja te zeggen omdat je dat altijd deed. Nee is ook oké.

Margreet Stegeman - handtekening

Twee jaar ziek door long covid –

Afgelopen week was het twee jaar geleden dat mijn leven van de ene op de andere dag veranderde. Ik kreeg corona en werd niet weer beter. We zijn nu twee jaar verder. Hoe is het nu? Je leest het in dit artikel

Long covid en EMDR

In deze blog deel ik mijn ervaring over EMDR tijdens mijn long covid herstelreis. Wat is EMDR? Hoe kun je het inzetten? En wat heeft EMDR gedaan voor mij in het herstelproces van long covid. Je leest er alles over in dit artikel.

Balanceren op de drempel van 2024. Struikelen, vallen en weer opstaan

Dankbaar, maar ook verdriet bij de overgang van 2023 naar 2024. In dit artikel lees je mijn struggle van struikelen, vallen en weer opstaan.

Hi,

Hi,

 

It’s me Margreet. Als voormalig zelfsaboteur en levensgenieter sta ik nu echt aan het roer van mijn eigen leven.

Dat is niet altijd zo geweest, totdat ik de magie van schrijven ontdekte en verantwoordelijkheid nam voor alles wat er in mijn leven afspeelt. Ik ontdekte een gouden formule en daar help ik andere vrouwen nu mee.

Op mijn blog neem ik je graag mee in dat proces en geef je handvatten hoe jij ook voor je eigen geluk kunt gaan.

Create some magic, just write!

Spread the love