fbpx
Selecteer een pagina

Krachtig communiceren met jezelf en anderen

Let maar eens op als je tegen jezelf of anderen praat. Hoe krachtig zijn jouw woorden? In deze blog neem ik je mee in het krachtig communiceren met jezelf en anderen. Door in verbinding te komen met jezelf en de juiste woorden te gebruiken, wordt je communicatie krachtiger. Je zorgt voor meer zelfvertrouwen naar jezelf en naar anderen.

Jezelf klein houden

Er zijn veel vrouwen die zichzelf graag kleinhouden. Ze willen niet te veel ruimte innemen en cijferen zichzelf weg. En toch hebben we de behoefte om te zeggen wat we werkelijk denken. Maar we vinden dat we altijd flexibel, aardig en kalm moeten blijven. Als je eens goed luistert hoe je tegen jezelf en anderen praat, dan hoor je misschien wel dat je communicatie niet altijd even krachtig is. Je gebruikt woorden die je boodschap ontkrachten. Bijvoorbeeld door je te verontschuldigen dat je ruimte inneemt. Sorry dat ik stoor …. of ik wil alleen ….

Je mag die ruimte innemen. Je hebt iets te vertellen, jouw mening mag ook gehoord worden.

Krachtig communiceren houdt in dat je jezelf beter op waarde schat door de juiste woorden te gebruiken. Je hoeft je niet te verontschuldigen. Je kunt ook iets zeggen zonder jezelf klein te houden

  • Alleen
  • Eigenlijk
  • Min of meer/ bijna
  • Sorry, maar
  • Even
  • Afstand nemen: ik zeg dit nu even uit de losse pols. Niet echt voor jezelf durven staan
  • Slaat dit een beetje ergens op
  • Een minuutje van je tijd

Doordat je jezelf klein houdt kom je niet krachtig over op anderen. Door je te verontschuldigen of door woorden te gebruiken als even, alleen, eigenlijk.

Dat heb ik zelf ook jarenlang gedaan. Mezelf klein houden. Niet durven uitkomen voor wat ik echt vind. En daardoor mezelf in de “problemen” brengen. Daarmee bedoel ik dat ik niet mijn eigen gevoel volg en duidelijk laat weten waar ik voor sta. Er blijft dan iets knagen. Je kleineert jezelf als het ware.

Ik ga het proberen

Een andere is: ik ga het wel proberen. Als je een nieuwe stap wilt zetten, zeg je snel tegen jezelf: ik ga het proberen. Maar dat klinkt niet zo krachtig. Het klinkt wat onzeker. De manier waarop je tegen jezelf praat is zo ontzettend belangrijk. Vervang proberen eens door experimenteren. Ik ga experimenteren klinkt al veel krachtiger. Je geeft jezelf de ruimte om te ontdekken wat je wilt en of deze stap de juiste is. Je pint jezelf nog nergens aan vast, maar gaat er wel voor.

Voel jij het verschil ook?

Complimentjes durven ontvangen

Let er maar eens op hoe vaak je jezelf klein houdt en woorden gebruikt die van alles ontkrachten. De volgende keer dat je een compliment krijgt omdat je er leuk uitziet in je nieuwe jurkje zeg je: dank je wel! En niet: was gewoon een jurkje in de uitverkoop. En zo zijn er heel veel van dat soort complimenten die we niet echt in ontvangst nemen. Als je leidinggevende een compliment maakt dat je goed werk hebt afgeleverd, zeg dan eens: wat fijn dat je het opmerkt. Ik heb er echt tijd en aandacht aanbesteed. Dat heeft veel meer power dan wanneer je zegt: oh was niets hoor.

Geef jezelf meer kracht door alleen maar te zeggen DANK JE WEL. Ontvang die complimentjes. Je bent het waard.

Krachtig communiceren kun je leren

Leren om krachtig te communiceren met jezelf en anderen is een proces. Wel een heel leuk proces. Je kunt namelijk heel snel resultaat boeken. Ik begon hiermee door te kijken hoe ik communiceer in WhatsApp berichtjes en e-mails. Voordat je ze verstuurd lees je ze terug en let je op hoe je het hebt geformuleerd. Door te kijken naar wat korter en krachtiger kan, kom je al heel anders over. Op een gegeven moment merk je het ook in je mondelinge communicatie dat je jezelf klein houdt. Bewustwording is altijd stap 1, daarna kun je het veranderen.

Ben je ook benieuwd hoe ik deze mindset stap inzet binnen mijn gouden formule? Schrijf je dan nu in voor de wachtlijst van mijn online training die binnenkort start. Je leert alles over mindset, schrijven en wandelen. Deze combinatie is echt goud waard.

Margreet Stegeman - handtekening

 

 

 

Twee jaar ziek door long covid –

Afgelopen week was het twee jaar geleden dat mijn leven van de ene op de andere dag veranderde. Ik kreeg corona en werd niet weer beter. We zijn nu twee jaar verder. Hoe is het nu? Je leest het in dit artikel

Long covid en EMDR

In deze blog deel ik mijn ervaring over EMDR tijdens mijn long covid herstelreis. Wat is EMDR? Hoe kun je het inzetten? En wat heeft EMDR gedaan voor mij in het herstelproces van long covid. Je leest er alles over in dit artikel.

Balanceren op de drempel van 2024. Struikelen, vallen en weer opstaan

Dankbaar, maar ook verdriet bij de overgang van 2023 naar 2024. In dit artikel lees je mijn struggle van struikelen, vallen en weer opstaan.

Hi,

Hi,

 

It’s me Margreet. Als voormalig zelfsaboteur en levensgenieter sta ik nu echt aan het roer van mijn eigen leven.

Dat is niet altijd zo geweest, totdat ik de magie van schrijven ontdekte en verantwoordelijkheid nam voor alles wat er in mijn leven afspeelt. Ik ontdekte een gouden formule en daar help ik andere vrouwen nu mee.

Op mijn blog neem ik je graag mee in dat proces en geef je handvatten hoe jij ook voor je eigen geluk kunt gaan.

Spread the love