fbpx
Selecteer een pagina

Knap staaltje energiemanagement

En ineens heeft energiemanagement een heel andere betekenis. Waar is ik eerder over mijn grenzen ging en gewoon niet wilde stoppen, terwijl ik ook wel wist dat doorgaan niet per se betekent dat het je ook resultaat oplevert.

Het heeft me driemaal een burn-out in geschoten. Steeds maar weer energie geven aan de verkeerde dingen, zoals een baan waar ik niet blij van werd. Een bedrijf dat ik niet van de grond kreeg, omdat het niet mijn zone of genius was.

Ik had geen energie, omdat ik geen grenzen aangaf en mezelf niet met omringde met activiteiten die mij echt energie gaven.

Long Covid

En nu…. Long covid. Al die dingen die vanzelfsprekend waren: de trap oplopen, de vaatwasser in en uitpakken in één beweging, uren wandelen, het huishouden even tussendoor doen, op visite, gezellig theedrinken met vriendinnen en urenlang achter elkaar kunnen kletsen.

Ik merk nu pas wat je als mens allemaal doet. Hoe krachtig je bent en hoeveel ballen je tegelijkertijd in de lucht kunt houden. Op het moment dat het niet meer lukt, dan weet je pas wat je ‘mist’. Overal moet ik nu over nadenken. Wanneer ga ik douchen? Want de rest van de dag kan ik niks meer. Wil iemand op bezoek komen. Gezellig, maar niet langer dan een half uur.

Alles moet gepland worden. Nu was ik nooit zo’n planner, maar nu denk ik overal over na. Het helpt me ook heel goed om grenzen aan te geven. Zo zie je maar weer dat deze periode ook echt wel nuttig is. Loslaten is ook zo’n mooie, maar daar zal ik een andere keer over schrijven.

Plannen

Een van mijn favoriete bezigheden is lijstjes maken. En dan vooral om ze af te vinken. Maar plannen is toch een vak apart. Het is meer dan een lijstje maken. Plannen is inschatten of alles wat je op dat lijstje zet wel in 1 dag kunt afvinken. Plannen is realistische doelen voor jezelf stellen. Mijn planning per dag is afhankelijk van hoe ik me op dat moment voel. De ene dag voel ik me energieker dan de andere dag.

Een voorbeeld uit de praktijk: de vaatwasser uit- en inpakken

Waar ik eerder in vijf minuten de vaatwasser uitpakte, doe ik daar nu een uur tot twee uur over. Ik ga naast de vaatwasser zitten op een stoel, pak eerst de onderste lade uit. Meestal in twee keer. En zet alles op tafel. Daarna ga ik even rusten. Om vervolgens de bovenste lade uit te pakken en op tafel neer te zetten. Even rusten (15 minuten tot een half uur). In twee fases, soms drie, zet ik het servies etc. in de kast. Je raadt het al, daarna is het tijd voor rust. Om vervolgens de vaat weer in de afwasmachine te plaatsen.

Er zijn ook dagen bij dat ik zelfs hier geen energie voor heb. En dan doe ik het niet. Je kunt je misschien voorstellen dat voor een bezige bij zoals ik dit confronterend kan zijn. Dat is het ook.

Via mijn ergotherapeut krijg ik veel tips om in de dagelijkse praktijk toe te passen. Zij maken echt het verschil. Het maken van een salade zal nooit meer hetzelfde zijn 😉.
Van tevoren een lijstje maken met alles wat ik nodig heb voor mijn salade kan gewoon op de bank. Daarna alles klaarzetten op tafel. Als ik eraan toe ben, kan ik gaan snijden etc. En omdat ik een lijstje heb gemaakt met alles wat ik nodig heb, kan ik niks vergeten. Dan heb ik dus nog energie over om die salade met heel veel liefde op te eten.

Opbouwen

Van het opbouwen van energie is nog geen sprake. Nu is het vooral herstellen en probeer ik me nuttig te maken, maar vooral te voelen, in huis. Opbouwen komt vanzelf weer. Mijn lijf heeft rust nodig en dat gun ik mijn lijf 😊

Margreet Stegeman - handtekening

 

Update na drie maanden long covid revalidatie

Na drie maanden long covid revalidatie is het tijd voor een update. Hoe gaat het nu? Merk ik al verschil? Wat zijn de hoogte- en dieptepunten. Het is namelijk niet alleen maar ellende. Ik kan heel veel niet, maar ik leer ook heel veel nieuwe dingen. Over mezelf, over mijn lichaam etc. En over….

Geschudde kaarten, balanceren en het revalidatietraject

Ik ben gestart met het revalidatietraject voor long covid. Het is pittig en vermoeiend, maar het is het meer dan waard. Je mijn eerste ervaringen in deze blog.

Het verschil tussen long covid en een burn-out

Ik schreef weer een blog. Dit keer een reactie op het programma Hollandse Zaken over het onderwerp long covid. Er wordt een vergelijking gemaakt met een burn-out. Laat ik nu ervaringsdeskundige zijn op beide vlakken. Er is een wezenlijk verschil, maar ook overeenkomsten. Welke dat zijn lees je in deze blog.

Hi,

Hi,

 

It’s me Margreet. Als voormalig zelfsaboteur en levensgenieter sta ik nu echt aan het roer van mijn eigen leven.

Dat is niet altijd zo geweest, totdat ik de magie van schrijven ontdekte en verantwoordelijkheid nam voor alles wat er in mijn leven afspeelt. Ik ontdekte een gouden formule en daar help ik andere vrouwen nu mee.

Op mijn blog neem ik je graag mee in dat proces en geef je handvatten hoe jij ook voor je eigen geluk kunt gaan.

Spread the love