fbpx
Selecteer een pagina

Schrijf jezelf blij is echt mijn motto geworden. Hoe tof zou het zijn als je jezelf blij, gelukkig, gezond of rijk kunt schrijven. Fantastisch toch? Mijn ervaring is dat dit ook echt kan.

Vandaag neem ik je mee in mijn proces en geef ik je handvatten om deze powertool voor jezelf in te zetten.

Waarom is schrijven zo belangrijk?

Allereerst schrijven is denken op papier. Schrijven stelt je in staat te achterhalen wat je echt denkt en voelt. Als je het alleen bij denkwerk laat, verlies je jezelf vaak in gepieker en daar schiet je niets mee op. Door het op te schrijven ga je verbanden zien en krijg je nieuwe inzichten. Het hoeft niet lang te duren dat kan al na drie, vijf of tien minuten.

Met schrijven ga je in gesprek met jezelf, kun je je gedachten ordenen en nieuwe verbanden leggen. Je kunt jezelf echt uit een dip, depressie of burn-out schrijven. Maar je kunt jezelf ook blij schrijven.

Schrijven als medicijn

Als klein meisje had schrijven al een speciaal plekje in mijn hart. Ik wilde graag ooit zelf een boek schrijven, tot die tijd las ik zelf heel veel. Toch heb ik het nooit hardop durven uitspreken dat ik graag wilde schrijven, maar heeft het me wel door moeilijke perioden heen geholpen.

Na een zwangerschap van 38 weken verloren we onze eerste zoon Damiën. Een hele verdrietige periode waar het schrijven mij er bovenop heeft geholpen. Ik voelde me verdrietig, boos, zielig en wilde iets doen. Ik was bevallen, moeder geworden en had mijn kindje begraven. Ik wilde alles blijven herinneren en vooral niks vergeten. Ik leende de laptop van mijn vader en ging het hele verhaal opschrijven. Van het moment dat we bij de verloskundige in de wachtkamer zaten en vervolgens het hartje niet hoorde kloppen, tot de tijd die volgde van het nieuws brengen aan de familie, bevallen, begrafenis regelen enzovoorts. Het was voor mij echt een middel om het een plekje te geven en te kunnen rouwen. En nu ben ik ontzettend blij dat ik het destijds heb gedaan. De details vergeet, maar kan ik nu nog eens teruglezen.

Toen ik voor de derde keer in een burn-out terecht kwam heeft schrijven mij ook geholpen om weer op te krabbelen. Ik kreeg onder andere als advies mee om een uur per dag te piekeren. Die tijd gebruikte ik om het van me af te schrijven en dus te piekeren op papier. Door het op te schrijven ging ik inzien waar het pijnpunt zat, ik kon er van een afstandje naar kijken en helder voor mezelf krijgen welke volgende stap ik kon zetten. Het maakte dat ik heel krachtig mijn gesprekken met mijn werkgever inging en goed kon verwoorden waar ik mee worstelde.

Wat heeft het schrijven mij opgeleverd?

Nog steeds schrijf ik bijna dagelijks in mijn journal. Niet alleen over dingen die niet gaan zoals ik wil, maar juist ook waar ik dankbaar voor ben. Dankbaarheid is zo’n krachtige tool om je beter te voelen. In iedere situatie zit wel iets waar je dankbaar voor mag zijn. Zo verloren we onze eerste zoon, maar ik ben super dankbaar dat hij mij moeder maakte. Dat hij ervoor zorgt dat we bewuster genieten van onze kinderen, omdat we ook weten hoe het anders kan lopen.

Het opschrijven helpt hierbij. Nu schrijf ik dagelijks op waar ik dankbaar voor ben, wat mijn intentie voor die dag is en waar ik naar toe wil. Schrijven kun je ook heel goed gebruiken om je verlangens te verwezenlijken.

Ik begin mijn zin altijd met: ik ben ontzettend dankbaar en blij, nu dat ik …….

Hoe schrijf jij jezelf blij?

Maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf. Het hoeft niet perfect, het hoeft niet foutloos. Creëer een fijne schrijfplek voor jezelf met een fijn achtergrondmuziekje, een kaarsje, een fijne pen en papier en zorg ervoor dat je niet gestoord wordt.

Ga voor jezelf na waar je dankbaar voor bent vandaag: de zon die opkomt, die heerlijke nacht slaap, je ontbijtje, de knuffel van je kind etc.

Schrijf vervolgens op wat je intentie is voor die dag. Vandaag wordt een fantastische dag, op mijn werk ga ik vandaag iedereen een kopje koffie of thee brengen. Of vandaag voel ik me goed no matter what en begin ik de dag goed met een wandeling en ….

Daarna schrijf je voor jezelf op: ik ben ontzettend dankbaar en blij, nu dat ik …..

  • Een omzet heb behaald van € 50.000, –
  • Iedere maand € 1000 kan sparen
  • Onderneem vanuit fun and ease
  • De man van mijn dromen heb ontmoet
  • Een camper heb gekocht waarmee we kunnen rondtrekken

Schrijven werkt voor iedereen anders. De één heeft hele verhalen (that’s me) en de ander kan het af met drie zinnetjes. Er is geen goed of fout. Het gaat erom wat je er voor jezelf uithaalt.

Schrijf jij jezelf ook blij? Of heb je een andere methode die voor jou werkt?

Laat een berichtje achter op Instagram of in de comments.

afsluiting blog Margreet Stegeman

 

 

 

 

 

 

Spread the love