fbpx
Selecteer een pagina

Vandaag is het: trouw aan jezelf dag. Alhoewel ik normaal gesproken niet zoveel heb met van deze inhaakmomenten, vind ik dit wel een mooi onderwerp. Deze topic heeft mij afgelopen jaar flink bezig gehouden. Ik ben op zoek gegaan naar mezelf en hoe ik mijn mooiste leven wil leven. Onder welke voorwaarden.

Wanneer ben je trouw aan jezelf?

Op het moment dat je gaat leven volgens jouw eigen voorwaarden. Niet die van een ander, maar die van jezelf. Om dat te kunnen doen, moet je weten wat jouw kernwaarden zijn. Waaraan moet jouw leven voldoen, wil het leven voor jou geslaagd zijn.

Door daar uiteindelijk geen concessies in te doen, blijf jij trouw aan jezelf.

Wat zijn kernwaarden?

Kernwaarden zijn de waarden van jouw identiteit. Het zijn overtuigingen die tot in je kern van jouw persoonlijkheid geworteld zitten. De waarden zijn de zaken die jij het belangrijkste vindt in je leven.

Als je niet weet wat je kernwaarden zijn, is het lastig om ze toe te passen in situaties die daarom vragen. Als je in een stress situatie zit is het fijn als je terug kunt vallen op jouw eigen kernwaarden. Dan weet je namelijk precies wat je moet doen. Voorbeelden van kernwaarden zijn: betrokkenheid, creativiteit, humor, echtheid, sensatie, plezier, persoonlijke groei, liefde, familie, erkenning.

Mijn reis

Het afgelopen jaar heb ik echt geleerd wat het is om trouw aan jezelf te zijn. Ik voelde me gevangen in een baan in loondienst, omdat deze niet voldeed aan mijn kernwaarden. Dat betekent niet dat het de schuld is van de werkgever, maar dat ik niet bij deze werkgever paste. Nadat ik de doodenge beslissing had genomen om bij deze werkgever weg te gaan, heb ik de keuze gemaakt om aan mezelf te gaan werken. Me niet ergens instorten vanuit een tekort, maar op zoek gaan naar wat er echt bij mij past en erop vertrouwen dat het juiste op mijn pad komt.

Ik ging op zoek naar mijn eigen kernwaarden. Wat vind ik nu echt belangrijk, waar moet een baan of mijn business aan voldoen om de beste versie van mijzelf te zijn. Door helder te hebben wat deze kernwaarden zijn, ben ik mijn leven anders gaan inrichten. Ik doe geen concessies meer als het gaat om mijn kernwaarden. Zo pas ik dagelijks mijn gouden formule toe (mindset + wandelen + schrijven), want dan voel ik me goed.

Maar ook heb ik afgelopen jaar nee gezegd tegen banen waar ik aangenomen was, maar waar bepaalde kernwaarden niet in terug kwamen. Door deze keuzes te maken, voelde ik me krachtiger en dit zorgt ervoor dat ik wel de juiste klanten ben gaan aantrekken. Door geen concessies te doen en zelf goed te weten wat je wilt, krijg je terug wat je verlangt.

Hoe blijf je trouw aan jezelf?

Trouw blijven aan jezelf lijkt makkelijk, maar in de praktijk blijkt dat we afspraken met onszelf niet nakomen. Vaak omdat we de ander willen pleasen of omdat het zo hoort.

Door je bij iedere vraag van een ander af te vragen of het bijdraagt aan jouw hogere doel, past het bij jouw kernwaarden, zoals jij in het leven (wilt) staan? Is het antwoord ja, dan go for it. Is het antwoord nee, wees dan ook trouw aan jezelf en laat de ander weten dat je niet op het aanbod ingaat.

Ik vind het bijvoorbeeld heel verleidelijk om ja te zetten tegen een thee date met een vriendin. Maar als ik weet dat er die week nog drie blogs geschreven moeten worden en ik daar anders niet aan toe kom, plan ik die date toch op een ander moment.

Hetzelfde geldt voor goedbedoelde adviezen van anderen. Adviezen zijn fijn, maar vraag jezelf af of het advies bij jouw kernwaarden past. Wat voor de één werk, werkt niet voor de ander. Vraag jezelf wederom af of het bijdraagt aan jouw hogere doel.

Ben jij trouw aan jezelf?

afsluiting blog Margreet Stegeman

Spread the love