fbpx
Selecteer een pagina
Hoe als-dan vergelijkingen en gewoontes jouw leven kunnen veranderen

Hoe als-dan vergelijkingen en gewoontes jouw leven kunnen veranderen

Als – dan verhalen, je kent ze vast wel. Voor het geval het nieuw voor je is, som ik er een paar voor je op:

  • Als ik weer gezond ben, dan ben ik gelukkig;
  • Als ik genoeg geld heb, dan kan ik zorgeloos leven;
  • Als ik een baan heb, dan stel ik wat voor;
  • Als ik veel geld verdien als ondernemer, dan ben ik geslaagd;
  • Als ik die cursus of opleiding doe dan wordt mijn leven en succes;

Regelmatig gebruik ik, vaak ongemerkt, als-dan vergelijkingen. Dat helpt me niet echt. Zo zat ik een tijdje in de volgende als-dan vergelijking: Als ik EMDR heb gehad, dan word ik beter. (Denk je nu EMDR? Heb ik iets gemis? Lees dan mijn blog Het einde, een nieuw begin en trauma’s)

Het gebeurt in het hier en nu

Ten eerste is het geen garantie dat EMDR me gaat helpen. Ten tweede moet ik daarmee oppassen. Al mijn geld inzetten op één (wonder)middel en vervolgens nog lekker in de malaise blijven zitten. Dat is geen verantwoordelijkheid nemen. Voor ik het weet onderneem ik geen actie meer om toch stapjes te zetten.

Op dit moment weet ik sowieso niet of ik weer beter ga worden. Dat is niet pessimistisch, ik weet het oprecht niet. Ik heb nog steeds vertrouwen dat ik vooruitga, maar of ik ooit weer helemaal de oude word, geen idee. Daar ben ik ook niet mee bezig.

Ik hou me bezig met leven nu. Om deze zo waardevol en leuk mogelijk te maken. Dat is gelijk de manier om de als-dan verhalen de kop in te drukken. Althans de negatieve als dan verhalen. Want je kunt ze ook op een positieve manier inzetten. Hoe? Dat ga ik je nu vertellen 😉

Gewoontes creëren met het als-dan principe

Om je leven mooier en leuker te maken is het fijn om gewoontes te creëren die passen bij jou mooie, leuke en waardevolle leven. In het boek Ongelimiteerd leven verteld Steffy Roos du Maine je er alles over. Het zette mij aan het denken. Toen ik het ook nog op een andere plek tegenkwam wist ik dat dit is wat ik te doen heb. Gewoontes creëren die me helpen om mijn leven zo leuk mogelijk te maken.

De truc is dat je de gewoontes zo klein maakt dat je haast denkt dat ze te makkelijk zijn. Maar dat is dé manier om ze vol te houden. Ik heb er bijvoorbeeld voor gekozen om iedere ochtend een groot glas water te drinken bij het ontbijt. Ik wil beter voor mezelf zorgen en water drinken helpt mij daarbij. Om de gewoonte in je systeem te krijgen is de als-dan methode uitermate geschikt.

Als ik ’s ochtends ga ontbijten, dan drink ik een glas water. Door het drinken van het glas water te koppelen aan het ontbijt, zorg ik voor een vast moment dat ik mijn glas water drink. Als ik had gezegd dat ik iedere dag een glas water zou drinken, dan is dat te vaag. En is de kans groter dat ik het niet volhou.

Ik ben reuze benieuwd welke gewoonte jij gaat creëren met de als-dan vergelijking. Laat dan een reactie hieronder achter of vertel het me op Instagram

 

Liefs Margreet - Margreet Stegeman

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spread the love