fbpx
Selecteer een pagina

Persoonlijke groei is voor mij heel belangrijk, maar is niet altijd zo geweest. Vroeger vond ik leren vreselijk, totdat ik ontdekte dat als je je verdiept in zaken die jou interesseren het heel makkelijk gaat.

Ik heb mezelf echt door de MAVO tijd moeten slepen, ik vond het lastig. Maar ik slaagde, niet cum laude, maar ik had genoeg punten om mijn diploma in ontvangst te nemen. Na de MAVO ging ik naar het MBO en daar ging een wereld voor me open. Eindelijk iets wat me interesseerde. Ik zag waar ik naar toe ging, het was niet meer zo algemeen. Fluitend ging ik er doorheen en besloot een HBO studie erachter aan te doen.

Toen ik op de basisschool een keuze moest maken voor het vervolgonderwijs, weet ik nog dat de leraar aangaf dat mijn CITO uitslag aangaf dat ik de HAVO wel aan zou kunnen, maar dat ik echt op mijn tenen zou moeten lopen. Dat zagen mijn ouders en ik niet zitten. Achteraf ben ik daar heel blij om, aangezien de MAVO al zo’n een struggle was.

Ik wil het beste voor mijn kind(eren)?

Waar wil ik nu heen met dit verhaal. Op dit moment zijn we bezig met de schoolkeuze voor onze middelste. Hij zit in groep 8 en gaat dus volgend jaar naar het voortgezet onderwijs. Voor ons is het heel helder dat we niet alleen kijken naar wat hij qua intelligentie aankan, maar ook waar hij als persoon het beste tot zijn recht komt.

Ik schrik er zo van dat ik om mij heen ouders hoor die daar compleet anders instaan. Ouders die willen dat hun kind naar de HAVO gaat, terwijl MBO veel beter bij ze past. Ze laten ze bijles volgen om zo toch dat schooladvies voor HAVO te krijgen. Toen we voor de oudste in dit proces zaten hoorden was het zelfs in het nieuws dat ouders leerkrachten bedreigden, omdat ze een lager schooladvies kregen dan ze verwachten. Waar zijn we dan mee bezig.

Het gaat niet alleen om kennis

Wat ons betreft gaat het niet alleen om kennis vergaren, maar vooral dat onze kinderen groeien als mens. En dat kan alleen op een plek waar ze zich goed voelen en waar ze niet op hun tenen hoeven te lopen. Ik heb het niet over het beste uit je kind halen, maar echt bewust je kind pushen om een naar een hoger schoolniveau te kunnen.

Wat leren we onze kinderen als we ze meegeven dat ze alleen maar moeten presteren. Je ontwikkelen als mens is wel geen officieel schoolvak, maar is wat mij betreft wel het belangrijkste. Al eerder schreef ik over een nieuw schoolvak dat ik graag zou willen toevoegen.

Je kunt alles bereiken wat je wilt

Ik leer mijn kinderen liever dat als ze echt iets willen dat ze het gaat lukken. Dat ze er altijd voor de volle 100% voor moeten gaan, maar dat dit niet altijd via de kortste of moeilijkste weg moet. De reis er naar toe mag een feestje zijn en moeiteloos aanvoelen.

Als mijn kind graag een HBO opleiding wil doen, omdat hij een bepaald beroep wil uitoefenen dan moedig ik hem aan. Maar ik zal hem niet pushen om op zijn tenen te gaan lopen om de HAVO te doen. Ik zou hem aanmoedigen om de keuze te maken waarbij hij zich het prettigste voelt. Dat kan ook via het MBO, maar hij kan nog wel leuke dingen ondernemen met zijn vrienden en op dat vlak groeien.

Andersom werkt het net zo. Als mijn kind qua niveau de HAVO aankan en uiteindelijk zielsgelukkig is als putjesschepper op zee, dan moet hij daarvoor gaan. Het gaat niet om hoeveel geld je verdient of hoeveel opleidingen je volgt om succesvol te zijn. Succes zit in jezelf en gaat erom dat jij iets doet wat bij jou past en niet wat de maatschappij van je verwacht.

Ik hoop dit mijn kinderen echt mee te geven. Je komt er wel, is het niet rechtsom dan is het wel linksom. Je kunt alles bereiken wat je wilt, met de juiste mindset. Daar ben ik van overtuigd.

Wat wil jij je kinderen graag meegeven?

afsluiting blog Margreet Stegeman

 

Spread the love