fbpx
Selecteer een pagina

Ik werd altijd een beetje kriegelig van het woord dankbaarheid. Maar inmiddels heb ik ervaren wat een krachtige tool het eigenlijk is.

Komende donderdag is het Thanksgiving in Amerika. Het is een nationale feestdag waarbij de Amerikanen met hun familie samenkomen en traditiegetrouw kalkoen, aardappels en taart eten. Op deze dag tonen ze de dankbaarheid voor de oogst.

Zoals ik al zei, vond ik dankbaarheid altijd een beetje een zweverige term, maar inmiddels gebruik ik het zelf ook dagelijks.

Dankbaarheid helpt je om ook in moeilijke tijden lichtpuntjes te kunnen zien. Als je een keer K*T dag hebt, kan deze dankbaarheid je toch wat moois opleveren.

Hoe pas je dankbaarheid toe

Door dankbaarheid in te zetten in je dagelijks leven, kom je steeds dichter bij jouw mooiste leven. Het helpt je in moeilijke tijden om toch positieve momenten te ervaren.

Je kunt heel klein beginnen. Wees dankbaar voor de heerlijke nacht slaap die je hebt gehad of voor het zonnetje dat door de ramen schijnt. Je dag kan nog zo anders lopen, maar als je dit soort kleine dingen waardeert, kun je in ieder dag iets moois zien.

Dankbaarheid tonen kan op verschillende manieren. Zo kun je iedere avond voor het slapen gaan drie momenten opnoemen waar je dankbaar voor bent of je kunt er ’s ochtends mee beginnen in je journal. Je kunt ook beide doen.

Ik maak er altijd een momentje van als ik ga schrijven. Een fijn muziekje aan, kaarsje aan etc. Ik ben dan al dankbaar dat ik mezelf zo’n fijn moment gun en schrijf dat ook op. De volgende dag kan dit ook die mooie wandeling zijn die ik de dag ervoor gemaakt heb.

Dankbaarheidsbrief

Een andere manier is om een dankbaarheidsbrief te schrijven. Deze brief schrijf je aan:

  • Jezelf
  • Partner
  • Kinderen
  • Ouders
  • Vrienden
  • Die vrouw waar je een praatje mee maakte in de supermarkt
  • De plek waar je woont
  • Je ideale klant

Schrijf op waarom je zo dankbaar bent dat ze in je leven zijn. Juist op de momenten dat een relatie met één van bovenstaande personen iets minder verloopt, is het heel krachtig om die dankbaarheid uit te spreken. Voor jezelf helder te krijgen waarom je het ook alweer zo fijn vindt dat diegene in je leven is.

Het hoeft niet hoogstaand of uitgebreid, je kunt het doen zoals jij wilt.

Dagelijks portie dankbaarheid

Neem komende drie weken iedere dag een moment om je dankbaarheid uit te spreken. Schrijf het op in een schriftje en ga voelen wat het met je doet. Wat brengt het jou, hoe fleurt het jouw rot dagen op?

Gebruik jij de dankbaarheidstool al om jezelf goed te voelen of heb je andere rituelen die daarbij helpen?

Let me know in de comments of ga het gesprek aan op social media.

afsluiting blog Margreet Stegeman

 

Spread the love