fbpx
Selecteer een pagina

Wat vind jij jezelf waard? Deze vraag hield mij de afgelopen week bezig. Waar ik eerder niet voldoende in mijn zelfvertrouwen stond en mezelf niet op waarde kon schatten, heb ik daar echt een groei in doorgemaakt. Het klinkt wat arrogant misschien, maar zo is het niet bedoeld.

Het afgelopen jaar ben ik veel bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling. Dat vond ik altijd al belangrijk, maar het afgelopen jaar ben ik daar echt in gegroeid.

Ik durf nu oprecht te zeggen dat ik mezelf een leven gun met fijn werk, een goedlopende business, leuke uitstapjes met de jongens en quality time met Danny. Ik gun mezelf een zorgeloos leven. Nu denk je misschien: duh, dat gun ik mezelf ook en dat is toch normaal.

Dat klopt, maar het weten en willen is heel iets anders dan voelen. Door de situatie die afgelopen week ontstond, voel ik nu dat ik mezelf op waarde schat. Ik steek mijn kop niet meer in het zand, maar laat nu weten hoe ik me erbij voel.

En dat voelt als een soort bevrijding. Vooral voor mezelf. Dat gun ik niet alleen mezelf, maar jou ook. We zijn het waard om:

 • van gehouden te worden;
 • onze droombaan/ -business te hebben;
 • goed betaald te worden;
 • gelukkig te zijn;
 • ons eigen pad te kiezen;
 • ons te kleden zoals we willen…..

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer argumenten. Bedenkt voor jezelf wat je jezelf waard vindt. Laat je in dit proces niet leiden door de mening van anderen

Wij vrouwen

Wij vrouwen zijn snel geneigd om ons de mening van anderen aan te trekken en mee te gaan in wat de maatschappij van ons verwacht. Dat verkiezen we boven wat we zelf willen. Daarnaast zijn we goed in het veroordelen van anderen. Zodra je het anders aanpakt dan een ander, ga je tijdens verjaardagen en andere bijeenkomsten over de tong.

Als we ons laten leiden door wat anderen willen, houden we alleen onszelf voor de gek. Fuck de mening van anderen en ga je leven leven zoals jij dat wilt.

Maar waarom, waarom mogen we niet gewoon onszelf zijn. Natuurlijk mag je ergens iets van vinden, maar je hoeft de ander niet te veroordelen. Waarom ga je niet gewoon in gesprek met diegene en vraag je waarom iemand zich zo gedraagt.

Het goede in de mens

Ik zie, bijna, altijd het goede in de mens. Ik ben ervan overtuigd dat er in ieder mens iets goeds zit, ook al zijn ze op het verkeerder pad geraakt. Ik geloof niet dat iemand in de basis slecht geboren wordt, maar de omstandigheden maken dat iemand slechte eigenschappen ontwikkeld. Ik geloof er ook in dat je altijd een keuze hebt om je gedrag te veranderen. Niet alleen wanneer je op het verkeerde pad bent geraakt, maar ook wanneer je met je zelf struggled.

Natuurlijk oordeel ik ook, dat is menselijk. Maar meestal wil ik eerst horen van iemand waarom hij/ zij die keuze heeft gemaakt. Misschien zit er wel een heel verhaal achter en verklaart dat het gedrag.

Fuck de mening van anderen

Onlangs luisterde ik podcast #222 van Kim Munnecom waarin ze schrijft dat ze een haatmail heeft ontvangen over hoe zij het doet als moeder. Echt ongelooflijk, we mogen veel meer schijt hebben aan de mening van anderen.

Hieronder volgt een overzicht van de 5 van dingen waar je Fuck it tegen mag zeggen, ook als anderen daar een mening over hebben:

 1. Hoe je eruit ‘hoort’ te zien. Je mag zelf bepalen hoe je eruit ziet. Loop je liever de hele dag in het zwart, doe dat. Draag je het liefst alle kleuren van de regenboog, ga je gang. Anderen vinden daar misschien iets van, maar jij kiest niet voor niets voor een bepaalde kleding- of make-up stijl. Je voelt je er goed bij en dat is het enige dat telt
 2. Niet goed genoeg zijn. Wie bepaalt dat jij niet goed genoeg bent? De maatschappij? Iedereen heeft zijn eigen talenten en mag daarvoor uitkomen. Op sommige vlakken ben je misschien minder getalenteerd, maar dat betekent niet dat je niet goed genoeg bent. Hoogstens dat je niet op de juiste plek bent.
 3. Alles onder controle hebben. Wie houden we voor de gek als we altijd alles onder controle willen hebben. Dat het er van de buitenkant zo uitziet dat het perfect lijkt. Ik zit hier ook wel eens in mijn oude kloffie, zonder make-up, m’n haar in de war met jongens om mij heen die niet te genieten zijn. Ik heb ook dagen dat ik niet vooruit te branden ben en alles in de soep loopt. Is dat erg? Nee, dat hoort erbij en waarom zouden we dat verstoppen?
 4. Iets moeten. Vraagt iemand je iets te doen waar jij je niet goed bij voelt, maar wil je het doen, omdat het zo hoort? Stop!!! Doe het niet, de enige die er ongelukkig van wordt, ben jij. En we zijn hier niet op aarde om onszelf ongelukkig te maken, maar juist om vol joy en fun door het leven te gaan, te groeien en te genieten.
 5. Wat andere mensen van je denken. Waarom is het belangrijk wat anderen van je denken? Als jij jezelf ergens goed bij voelt, is dat genoeg. Schijt aan de rest is een mooie mantra die je veel kan brengen. Als je kiest voor jezelf is dat heel krachtig en hierdoor groei je als mens en groeit je zelfvertrouwen.

Laten we met z’n allen de wereld een stukje mooier maken door elkaar te respecteren en iedereen in z’n waarde te laten. Als je het ergens niet mee eens bent mag je natuurlijk je mening uiten, maar het is nooit de bedoeling om er iemand mee te kwetsen.

Ga voor je eigen geluk, want je bent het waard!

afsluiting blog Margreet Stegeman

Spread the love