fbpx
Selecteer een pagina

Was die vakantie wel een goed idee?

Ik nam vakantie. Niet alleen bij mijn werkgever, maar ook van het schrijven. Een week geen columns, niet schrijven aan nieuw werk, helemaal niets. Maar ik werd er niet gelukkiger van. Wel van de vakantie van mijn werkgever. Ik had het echt even nodig om alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd een plekje te geven.

Zo aan het einde van het jaar heb ik daar toch behoefte aan. Het waren soms moeilijke momenten. Maar ook waardevolle momenten. Weer even stil staan bij mijn vader, zijn overlijden en de periode die volgde.

Ik pakte wel wat momenten om te schrijven in mijn journal, maar niet iedere dag. Niet zoals ik anders doe. Ik merk gelijk het verschil. Ik had een hele fijne week met mijn mannen. Ik kon het schrijven goed links laten liggen. Maar halverwege de week begon het toch weer te kriebelen. Maar ik pakte mijn laptop niet. Ik had tenslotte vakantie.

De drang om te creëren

Ik kan het niet omschrijven hoe dat voelt. Die drang om te creëren. En jij ziet nog maar een klein deel van wat ik schrijf. Ik heb de behoefte om te creëren, om te delen, mijn reis vast te leggen. Daar was ik voor mijn vakantie al mee begonnen. Toch rolde er de laatste weken nog niet zoveel uit mijn pen. Nou ja er rolde niet zoveel uit mijn vingers die over het toetsenbord gaan. Een vakantie leek een goed idee.

En dat is het ook. Want nu kriebelt het weer. Het sprankelt. Ik heb weer zin om aan de slag te gaan. Of zich dat uit in columns of blogs? Geen idee. Ik heb nog wel vakantie deze week. Ik laat het op me afkomen. Ik ga de sparkle die ik voel verder onderzoeken. Ik kon er naar uitkijken om de wekker vanochtend weer vroeg te zetten. Te starten met mijn morning pages en vervolgens in alle rust schrijven aan nieuw werk. Of bestaand werk. Dat lekker op z’n beloop te laten. Daar maak je mij dus echt oprecht blij mee.

Soms is zo’n pauze juist goed. Ik ga het vaker doen. Maar dan wel toegeven aan de kriebels als ze weer opkomen. Want dat is mijn goede voornemen. Meer in het moment leven en datgene doen wat mij JOY oplevert.

Mijn ontdekkingstocht in 2021

In 2021 ben ik al gestart met de ontdekkingstocht om uit te vogelen wat ik nu echt wil. En daar meer van in mijn leven te harken. Kom maar bij mama ;-). De schrijfmomenten als ik net wakker word, helpen daar echt heel goed bij. Ik kom dan het beste bij de kern. Ik ben nog niet meegesleept door de waan van de dag. De dag is nog echt een lege bladzijde. En hoe fijn is het om die lege bladzijde te vullen met alles waar ik joy aan beleef.

Het helpt me om mijn dag op een positieve manier te beginnen. Vanuit een fijne energie. Daar hoef ik geen vakantie van te nemen. Maar soms op de pauzeknop drukken is helemaal geen slecht idee. Net als de herfst en de winter ervoor zorgen dat je in de lente en zomer meer geniet van het mooie weer. Contrast noemen we dat. Zonder contrast is er geen JOY, daar ben ik van overtuigd.

Contrast ervaren

Daarom is het ook helemaal niet erg om je soms down te voelen. Of om situaties te ervaren waar je niet om hebt gevraagd. Het helpt je anders te kijken naar het leven. Je hoeft het alleen maar toe te laten. Ik heb geleerd om die momenten er te laten zijn. En dan juist extra lief voor mezelf te zijn. En te voelen wat ik op dat moment echt nodig heb.

Vaak helpt het mij om een fijn muziekje op te zetten en mezelf even terug te trekken om te schrijven in mijn journal. Dan krijgen mijn gedachten en gevoelens een plekje op papier. Ik geef ze een stem. Ze mogen zichzelf laten horen. Maar uiteindelijk kies ik wat ik er mee doe. Op papier lukt dat toch het beste.

was vakantie wel een goed idee - Margreet Stegeman

Schuldgevoel

Toch voel ik me daar soms schuldig over. We zijn toch gezellig met ons gezin. Waarom moet ik mezelf dan terugtrekken? Dat is een hardnekkige overtuiging die dan naar boven komt. Want hoe erg is het als ik mezelf even terugtrek, mijn gedachten op papier zet, en daarna er weer volledig voor mijn gezin kan zijn. Dat mag ik mezelf gunnen. En mijn gezin ook.

Het zorgt ervoor dat ik een leukere moeder en vrouw ben. Het is niet dat ik twee weken zonder ze op vakantie ga. Een half uurtje voor mezelf is vaak al genoeg.

Stiekem moet ik heel hard om mezelf lachen nu. Hoe kun je jezelf gek maken met de gedachten die in je opkomen. Jij zit vast ook heel hard te lachen nu. Een half uurtje, mens wat maak je het jezelf moeilijk. Yep, that’s me. Door dit nu steeds bloot te leggen, trek ik de angel er steeds een beetje verder uit.

Get to know yourself

Ik leer mezelf steeds beter kennen. Wat heb ik nodig om me goed te voelen. Dat kan iets anders zijn dan wat de mensen om mij heen nodig hebben. Als we allemaal meer bezig zijn met wat echt werkt voor onszelf, in plaats van wat anderen denken dat goed voor ons is, dan wordt de wereld steeds een stukje mooier. Daar geloof ik heel sterk in.

Daarom deel ik dit proces met je. Daarom schrijf ik zo graag. Om mezelf te leren kennen. Maar ook om jou een kijkje bij mij in de keuken te geven. Om er vervolgens voor jezelf uit te kunnen halen wat jou helpt om te doen waar jij blij van wordt. Om te ontdekken waar jouw JOY ligt.

Het thema van 2022

Ieder jaar kies ik een themawoord voor het betreffende jaar. In 2021 was dat Fun & Ease. Ik wilde mezelf eraan herinneren fun te hebben in het leven. En dat het niet moeilijk hoeft te zijn. Het mag me makkelijk afgaan. Was het fun & ease. Niet altijd, maar de laatste helft van 2021 heb ik dat wel steeds meer ervaren.

Ik stopte met social media, stopte met mijn bedrijf zoals het er toen uitzag. Het voelde allemaal te benauwd. Ik heb er heel veel plezier in om te ontdekken waar mijn hart sneller van gaat kloppen (fun), op een manier die bij mij past (ease). Dat is gelukt. En dat zet ik voort in 2022.

Mijn thema voor 2022 is dan ook JOY en FREEDOM. Ik vind het toch vaak lekkerder klinken in het Engels. Ik ga in iedere dag de JOY opzoeken. Dat zit ‘m in de kleine en grote dingen. Ik heb gemerkt hoe belangrijk mijn vrijheid is. En dat die vrijheid in mezelf zit. Covid heeft ons laten zien dat we door een virus in onze vrijheid beperkt worden. Maar ik heb het niet zo ervaren. Op sommige momenten voelde ik me juist vrijer. Dat bewijst voor mij dat je vrijheid niet buiten jezelf moet zoeken. Maar ook dat ik dus zelf vrijheid kan creëren. Love it!

Ik zal er een einde aan breien, al kan ik nog uren doorgaan. Maak er wat moois van in 2022. Geniet iedere dag van het leven. Ga op zoek naar jouw joy en freedom. Ik vind het leuk als je laat weten waar jij je op gaat focussen komend jaar.

Een nieuw jaar is een nieuw begin. Maar bedenk dat iedere dag ook een nieuw begin is. Je kunt op elk moment een andere keuze maken. Enjoy your day!

Hi,

Hi,

 

It’s me Margreet. Als voormalig zelfsaboteur en levensgenieter sta ik nu echt aan het roer van mijn eigen leven.

Dat is niet altijd zo geweest, totdat ik de magie van schrijven ontdekte en verantwoordelijkheid nam voor alles wat er in mijn leven afspeelt. Ik ontdekte een gouden formule en daar help ik andere vrouwen nu mee.

Op mijn blog neem ik je graag mee in dat proces en geef je handvatten hoe jij ook voor je eigen geluk kunt gaan.

Spread the love