fbpx
Selecteer een pagina

5 redenen om met de hand te schrijven

Als ik snel mijn ideeën op papier wil zetten, kruip ik achter de laptop. Dat gaat toch sneller dan wanneer ik de inspiratie met pen en papier moet opschrijven. Soms gaan mijn gedachten zo snel, dat het ik wel ‘moet’ typen, omdat ik anders bang ben dat ik het vergeet. En toch schrijf ik ook heel graag met de hand.

Naast dat ik het fijn vind om zo’n schrijfmomentje voor mezelf te creëren, is schrijven met de hand op nog meer vlakken aan te raden. Hieronder volgt een ode aan het schrijven met de hand.

#1 schrijven met de hand vertraagt

Het zorgt ervoor dat je in het hier en nu bent. Door jezelf dat moment te gunnen en even alleen te zijn met jezelf, het papier, de pen en je gedachten. Zo waardevol.

#2 schrijven met de hand verbetert je hersenen en motoriek.

Je hersensynapsen (De synaps is een speciaal gebied waar de zenuwprikkels van de ene zenuw overgaan op de andere) worden gestimuleerd en je linker- en rechterhersenhelft gaan beter samenwerken. Schrijven betekent dus het stimuleren van de hersenen en de aanleg van neurale verbindingen.

#3 verbinding met je hart

Je hand en je hart staan met elkaar in verbinding. Door het schrijven met de hand kun je dus beter vanuit jezelf schrijven. Wat ik zelf heel leuk vind om te doen is het schrijven van een brief aan mezelf. Daarin kan ik helemaal losgaan. Als ik het later terug lees kan ik me soms niet eens herinneren dat ik het heb opgeschreven.

#4 helderheid

Opschrijven met de hand zorgt er dus voor dat je hersenen aan het werk gaan. Het verbetert zelfs je motoriek. Maar het helpt je vooral met creëren van helderheid. Alles waar je over piekert of waar je mee zit wordt anders door het op te schrijven. Schrijven is denken op papier. Het geeft je de mogelijkheid om het gesprek met jezelf aan te gaan.

#5 schrijven met de hand helpt bij de emotionele verwerking

Door te schrijven met een pen, kun je er je emotie in kwijt. Je hand drukt wat harder als je boos bent en vliegt licht over het papier als je je goed voelt. Na het overlijden van ons eerste zoontje heeft schrijven mij geholpen bij de rouwverwerking, maar het hielp me ook om tijdens mijn burn-out mijn zaakjes weer op orde te krijgen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is vooral fijn dat je jezelf dat moment gunt. Even één met jezelf en pen en papier. Geen afleiding van een computer of telefoon. Landen op aarde en leven in het hier en nu.

Schrijf jij ook met de hand of typ je toch liever?

Spread the love