fbpx
Selecteer een pagina

Focus je op één ding. Vorige week luisterde ik een inspirerende podcast over het focussen op één ding.

Wij vrouwen zijn geneigd om te roepen dat we kunnen multitasken. En dat kunnen we ook, maar levert het ook wat op?

Als je meerdere dingen tegelijk doet, ben je niet gefocust op één doel. Je doet het maar half in plaats van één ding goed. Dat is tenminste mijn ervaring.

Meerdere dingen tegelijk

Een podcast luisteren en het huishouden doen gaat prima, maar als ik bezig ben met een blog is het luisteren naar een podcast of video toch wat lastiger. Ik kan me niet concentreren op zowel het schrijven van een goede blog als de podcast.

Hetzelfde geldt voor werken waar de kinderen bij zijn. In de coronatijd probeerde ik te werken en de jongens te helpen met hun huiswerk. Mission failed. Ik deed mijn eigen werk maar half en de jongens werden ook niet wijzer van mij als juf. Maar daar leer je van. Ik ging werken als de jongens lekker aan het buitenspelen waren en kon er volledig zijn als ze mij nodig hadden.

Wat dacht je van de afleiding van social media. Als ik afgeleid ben van mijn werk, ben ik snel geneigd mijn telefoon erbij te pakken en door Instagram te scrollen, appjes te beantwoorden of een mailtje af te handelen.

Focusuurtjes

De oplossing voor mij is focusuurtjes. Telefoon op vliegtuigmodus zodat er geen nieuwe berichten binnenkomen en mijn Instagram feed niet geladen wordt. Ik kies één ding uit wat ik ga doen. Zorg ervoor dat ik alles bij de hand heb. Onder het genot van een kopje thee ga ik aan de slag. Ik zet de wekker van mijn telefoon, meestal op een half uur en ga knallen. In die tijd focus ik me op één ding en laat me niet afleiden door al het andere. Je wilt niet weten hoeveel werk ik gedaan krijg in zo’n half uur. Wat nog beter werkt, is om het samen te doen. Regelmatig ga ik naar mijn businessbuddy en dan gaan we knallen. Dit werkt voor ons allebei heel goed.

Voor mij werkt daarom het werken onder druk of met weinig tijd altijd zo goed. Dan moet ik namelijk keuzes maken en dan moet ik wel doorpakken. Alhoewel het soms ook verlammend kan werken.

Kleine stapjes

Als ik een uur wil focussen en ik heb maar een half uur, kon ik voorheen ook denken: help, het komt niet goed, ik heb geen uur de tijd meer. Inmiddels zie ik ook in dat ik ook ik met een half uur gefocust werken ook een heel eind kom. Met kleine stapjes kom je ook vooruit. Dat is gelijk een mooi onderwerp voor een andere blog.

Als je meer wilt lezen over gefocust werken en het toepassen in je leven, raad ik je het boek Focus aan van Mark Tigchelaar.

Focussen in je business

Hetzelfde geldt voor je je bedrijf. Ten eerste weet je klant niet goed wat hij/ zij moet kiezen als het aanbod te groot is. Daarnaast is het voor jou ook heel lastig focussen als je veel aanbiedt.

Focus je op één ding en word daar super goed in. Zorg ervoor dat je iedere dag aandacht geeft aan dit onderdeel van je business. Alles wat je aandacht geeft groeit tenslotte. Dit is niet onderhandelbaar, alleen dan kun je groeien. Ik maak nu iedere dag een to-do lijstje. Daar staat altijd iets op dat mij dichter bij mijn hogere doel brengt en deze doe ik als eerste. De rest kan wachten.

Vraag jezelf iedere keer af als je een post plaatst, een blog schrijft of een podcast opneemt of het je dichter bij je hogere doel brengt. Waar wil je naar toe en neem iedere dag stapjes om daar te komen. Focus je daarop en je zult zien dat je groeit.

Wat is dat ene ding waar jij je meer op wilt focussen binnen jouw bedrijf?

afsluiting blog Margreet Stegeman

 

Spread the love