fbpx
Selecteer een pagina
Back to basic - hoe terugkeren naar de basis je helpt groeien

Back to basic – hoe terugkeren naar de basis je helpt groeien

Wanneer je de Mount Everest beklimt ga je ook niet in één keer naar boven. Niemand heeft de illusie dat het in een keer lukt. Waarom wel bij het herstellen van een ziekte of aandoening? Of eigenlijk elke eindbestemming die je in gedachten hebt.
Bij het beklimmen van de berg kom je verschillende obstakels tegen. Deze obstakels zijn de ene keer heftiger dan de andere keer. Zo zie ik het leven ook. Het ene moment verloopt het gladjes en het andere moment zit er een obstakel in de weg.

Het basiskamp

Bij het beklimmen van de berg heb je verschillende basiskampen. Je gaat van het ene naar het andere kamp. Soms ben je halverwege naar een nieuw kamp, maar kom je erachter dat je het niet gaat redden. Dus daal je af naar het basiskamp waaruit je bent vertrokken. Maar je hoeft niet helemaal terug naar het basiskamp waar je bent gestart.

Mijn revalidatieproces verloopt precies zo. Maar het duurde even voordat ik dat inzag. Ik zag mezelf steeds weer een terugval hebben of het gevoel dat ik maar niet vooruitkom. In plaats van alleen maar naar de top te kijken, en te zien dat deze nog heel ver weg is, kijk ik ook terug naar de verschillende basecamps die ik al heb gehad.

Van binnenuit

Als ik nu terugkijk naar een jaar geleden, dan heb ik al heel veel geleerd. Ik zal ook niet snel weer wegzakken in het drijfzand. Ik weet nu wat te doen. Die basiskampen heb ik zorgvuldig opgebouwd. En iedere keer van binnenuit. Een basiskamp zit in mij. Een fijn gegeven, want dan hoef ik nooit ver te zoeken.

Het uitgangspunt is helder. En wordt soms vertroebeld door mist, regen of wind. Ik focus me dan te veel op de uiterlijke omstandigheden en raak de weg kwijt. Door terug te komen naar de basis, probeer ik het opnieuw. Ik trek me terug, doe een meditatie of een schrijfsessie. Het helpt ook om een wandelingetje te maken in de natuur. Terugzakken in mijn lichaam. Iedere keer leer ik weer bij. Dus mijn basiskamp verhuist mee omhoog.

Goede voorbereiding en vertrouwen

Een berg beklimmen vergt een goede voorbereiding en vertrouwen in je eigen kunnen. En stapje voor stapje omhoog. Door je te focussen op iedere stap die je voor je hebt ben je in het nu. Ben je bezig met wat er gaande is in het moment. In het moment zijn is voor mij ontzettend belangrijk in het revalidatieproces. Ik kan me wel druk maken hoe het weer nu op de top is, maar ik heb nog geen idee wanneer ik aankom. Het kan dan alweer helemaal anders zijn.

Deze inzichten helpen me bij het opbouwen van mijn leven. Er zijn dagen dat de regen en de mist overheerst. Maar zoals altijd komt er na regen weer zonneschijn.

Weet jij waar jouw basecamp is? Laat het me hieronder weten of stuur me een berichtje op Instagram.

 

Liefs Margreet - Margreet Stegeman

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spread the love